„Povećanje minimalca bilo bi ubitačno za najveći deo privrede“

Povećanje minimalne mesečne zarade u Srbiji za 2022. godinu sa sadašnjih 32.000 dinara na 35.000 dinara bilo bi „ubitačno“, naročito za mala i srednja preduzeća, ako do kraja godine ne bude povećan promet i pobošljano poslovanje, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je za agenciju Beta rekao da je Unija oformila timove za pregovore o minimalnoj ceni rada za narednu godinu koji treba da počnu u prvoj polovini avgusta i da se pri odredjivanju visine „minimalca“ uvek polazi od optimističnih očekivanja.

Atanacković je rekao da je lako državnom sektoru koji će za povećanje plata uzeti novac iz budžeta, a da je sav teret na privrednicima koji treba da napune budžet i isplate uvećane zarade u trenutku kada rastu svi troškovi.

„Svaka porudžbina iz inostranstva je skuplja, a u zemlji su poskupele komunalije, parafiskalni nameti i inflacija je veća nego što se zvanično obračunava“, rekao je Atanacković.

Dodao je da će Unija u slučaju da se usvoji predlog o povećanju minimalne zarade za deset odsto tražiti adekvatnu kompenzaciju, odnosno povećanje neoporezive osnovice.

On je rekao da je predlog i Fiskalnog saveta da se poveća neoporeziva osnovica i da takvu zaradu i ne treba oporezovati.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde