Povoljniji biznis krediti uz DFC garancijsku šemu

Foto: Twenty20

Svesna činjenice da mnogi preduzetnici, mala i srednja preduzeća u našoj zemlji veoma često nemaju mogućnost dobijanja bankarskih kredita za dalji razvoj svog posla i to prvenstveno zbog nemogućnosti da bankama obezbede neophodna sredstva obezbeđenja, Addiko banka već nekoliko godina aktivno učestvuje u programima garancijskih šema koje su u našoj zemlji inicirale međunarodne finansijske institucije, kao što su USAID i Američka razvojna agencija DFC.

Ideja svega je da se domaćim malim i srednjim preduzećima omogući da mnogo jednostavnije i povoljnije dođu do neophodnih kredita banaka i to uz značajno manja sredstva obezbeđenja nego što bi to bio slučaj da ovakvih garancija nema.

Addiko banka je već više od dve godine aktivan partner USAID i DFC i to u okviru dva garancijska programa. Tokom 2021. godine Banka je omogućila povoljne garancijske šeme domaćim privrednicima koji se bave agro biznisom, dok je krajem 2022. godine Addiko potpisao novi ugovor koji je ove pogodnosti omogućio mnogo većem broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Za samo dva meseca od zaključenja ugovora o garancijskoj šemi sa Američkom razvojnom korporacijom (DFC), Addiko banka je isplatila izuzetno veliki broj povoljnih pozajmica i odobrila klijentima kredite u vrednosti od preko 30 miliona evra. Sve to u mnogome govori o velikom interesovanju domaćih privrednika za ovakvom podrškom, što je i razumljivo jer uz značajno povoljnije kamatne stope privrednici sada u našoj banci mogu da dobiju i biznis kredite uz velike olakšice kada je reč o kolateralu.

Za povoljne biznis kredite Addiko banke uz garancijsku šemu DFC moći će da konkurišu svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća u Srbiji, pri čemu je Addiko banka odlučila da čak 30 odsto isplaćenih sredstava budu pozajmice preduzećima čiji su osnivači i vlasnici žene, 20 odsto plasmana je rezervisano za preduzetnike i privrednike koji se bave agrobiznisom, dok će 10 odsto svih kredita biti isplaćeno preduzećima sa sedištem u najnerazvijenijim krajevima naše zemlje, odnosno sa područja južne i istočne Srbije.

Povoljni Addiko krediti uz garancijsku šemu DFC odobravaće se u dinarima i evrima. Rok otplate za sve plasmane je veoma fleksibilan i kretaće se od šest do 120 meseci, dok je ugovorom planirano da se pozajmice uz ovu garanciju klijentima isplaćuju sve do kraja septembra 2025. godine.

Posebno važna stvar u okviru garancijskog programa sa DFC su upravo kamatne stope. Naime, garancije koje će DFC obezbediti za Addiko banku predstavljaju dodatnu sigurnost i omogućavaju banci da klijentima ponudi značajno povoljnije kredite.

Primera radi, Addiko biznis krediti uz DFC garancijsku šemu u proseku imaju kamatnu stopu koja je povoljnija za 1,25 procentnih poena, što je u današnje vreme značajna stvar, ali i prilika da neophodnu kreditnu podršku dobije što veći broj malih i srednjih preduzeća.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde