PowerChina Resources postaje strateški partner na projektu najveće vetroelektrane u Srbiji

Foto: Jakov Simović

Potpisivanjem ugovora u ulaganju u projekat vetroelektrane Vetrozelena kod Pančeva kineska kompanija PowerChina Resources postaje strateški partner kompaniji CWP Europe.

Vetrozelena je drugi takav projekat koji je CWP razvio u Srbiji, sa planiranom instalisanom snagom od 300 MW i 48 vetrogeneratora. Proizvodnja zelene energije u vetroelektrani Vetrozelena smanjiće emisiju CO2 za oko 820.000 tona svake godine. Po završetku izgradnje i puštanja u rad 2025. godine, vetroelektrana Vetrozelena biće najveći takav projekat u zemlji.

He Shiyou, izvršni potpredsednik u PowerChina Resources izjavio je da kada projekat počne da funkcioniše, doprineće optimizaciji energetskog miksa, smanjenju troškova energije, stimulisanju energetske strukturne transformacije i isporuci održive i pristupačne čiste energije srpskom narodu.

Generalni direktor CWP Europe Dimitar Enchev tom prilikom je rekao da će ovo biti najveća vetroelektrana u Srbiji i jedna od najvećih u regionu po završetku 2025. godine.

“Ovaj projekat predstavlja veliku investiciju i isporukom čiste električne energije po niskoj ceni važan je korak ka diverzifikaciji i dekarbonizaciji srpskog energetskog miksa“.

CWP Europe  je vodeća kompanija za razvoj projekata obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 15 godina, CWP Europe je investirao u održivi razvoj i energetsku tranziciju u regionu i već je uspešno razvio najveće vetroparkove u regionu, uključujući i najveći vetropark u Evropi – projekat Fantanele-Cogealac od 600 MW u Rumuniji. Trenutno razvija preko 6 GW kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Moldaviji i Ukrajini. CWP Europe je zajednička kompanija CWP Global, vodeće globalne kompanije za obnovljive izvore energije, i Mercuria Energy Trading, jednog od najvećih svetskih nezavisnih trgovaca energijom sa više od 140 milijardi dolara prihoda.

PowerChina Resources je platformska kompanija specijalizovana za međunarodne investicione poslove Power Construction Corporation of China Ltd., osnovana 2012. godine u Pekingu. Trenutno poseduje i vodi 23 investiciona projekta sa ukupnim globalnim kapacitetom od 5333.5 MW. Ukupna imovina u 2022. godini iznosila je 60 milijardi juana (8.3 milijarde evra).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde