Preporuka: Novi HBO dokumentarac o čuvenom investitoru sa Wall Street-a

HBO je u februaru objavio svoj novi dokumentarac koji se bavi jednim od najkontroverznijih investitora sa Wall Street-a.

“Ajkan: Nemirni milijarder” predstavlja Karla Ajkana (86) kroz priče od ranog detinjstva do danas, a o njemu u dokumentarcu govore članovi porodice, ekonomski novinari, poznati ljudi iz javnog života i biznis scene (jedan od njih je i Bil Gejts).

Glavna tema je u stvari pitanje da li je Ajkan bio “lešinar” investitor ili investitor „aktivista”. Razlika između ta dva je u tome što “lešinari” kupe akcije kompanije, rasparčaju je, uzmu ono što je najbolje, i zatim na tome zarade novac. “Aktivisti” kupe kompaniju koja je na berzi potcenjena, izvrše određene promene, kada je Ajkan u pitanju uglavnom na rukovodećim pozicija, kompaniju vrate na noge, skoči cena akcija, a oni zarade novac.  

U dokumentarcu ćemo videti priču o njegovim počecima, promašajima i uspesima, ali i o budućnosti. Njegov sin Bret je glavna tema završnog dela filma, koji pokazuje da ima isti „nos” kao otac.

Ono što bismo vam posebno izdvojili je deo filma u kome je sagovornik čuveni reditelj Oliver Stoun. Stoun priča kako je radeći na filmu “Wall Street” imao razgovore sa Ajkanom. On kaže da je čuveni govor Gordona Geka (igrao ga je Majkl Daglas) pred upravnim odborom i sindikatima avio kompanije, u stvari Ajkanova filozofija. Ajkan je često govorio da postoji velika razlika u bogatstvu u Americi, a kao jedan od primera je navodio upravne odbore u kompanijama u kojima sedi mnogo ljudi, koji primaju ekstremno velike plate, a ne rade ništa.

https://www.youtube.com/watch?v=6Da1tDKFfno

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde