Ridli Skot o poslu: Vi vozite autobus, ali nema udobne vožnje

Nikada nisam radio jedan dan u životu. Svako jutro ustanem i kažem ’Dobro je. Još jedan dan!’“, za The Talks rekao je Ridli Skot, filmski reditelj koji je uveliko zagazio u devetu deceniju.

Ako niste proveli nezaboravne sate uz njegove radove od Osmog putnika, preko Blejd Ranera i Gladijatora i Pada crnog jastreba, Robina Huda i aktuelnih Gučija, svakako od ovakvog autora vredi čuti šta misli o stvaranju, aktuelnoj publici i ’vožnji autobusa’.

Majstor advertajzinga

Reditelj Ridli Skot je majstor reklama, ako niste znali. Iako je imao želju da stvara filmove, ali do svoje 42. godine nije prišao Holivudu. Zarađivao je od advertajzinga i to dobro.

Kada sam zakoračio u Holivud, nisam bio budala. Bio sam iskusan biznismen, vrlo iskusan. I nije mi bilo važno jer sam voleo svaki minut u poslu advertajzinga. Nije bilo prilike da pravim filmove, ali, svejedno, bio sam na putu na kom mnogo učim što tada nisam znao. Sada znam da ako klinac sa 25 dobije milione da snimi film i ne uspe u tome, ubiju ga! Zdrav put je da kreneš sa budžetom od 3 miliona da bi stigao do150. Za to se niko ne ubija“, odgovorio je Ridli Skot za The Talks na pitanje radu u Holivudu.

Nema udobne vožnje

Stvaranje filmova podrazumeva saradnju sa velikim brojem različitih ljudi. Svi su usmereni ka istom cilju, ostvarenju u koje veruju. Ali, jedan samo vodi glavnu reč, ’vozi autobus’. Ridli Skot navodi vožnju autobusa kao metaforu za ulogu lidera u poslu.

Vi vozite autobus. Vi držite pravac. Ako ne možete da se nosite sa stresom, odustanite. Stres za mene znači biti neaktivan. Opušten sam kad ima mnogo toga, kada se mnogo toga dešava oko mene, kada radim na više nivoa. Tada sam relaksiran.

Ako nemate snagu i izdržljivost za posao koji radite, odustanite. Tu je ključno pitanje autoriteta. Iako se u početku pretvarate da znate šta radite, morate dobro da se pretvarate. Važno je da budete autoritet.

A, snimanje filmova sam razumeo kao sport. Dešava se da radim sa ljudima koji ne umeju ili ne mogu da urade šta treba i sa kojima sam zaglavljen. Ali, mislim da nije loše biti malo pod pritiskom, to je dobro za sve. Kao u sportu – lopta mora da se kotrlja ili vas nema. Nema udobne vožnje jer je mnogo novca u igri i morate da budete prisutni, uvek na visini zadatka“, rekao je poznati reditelj.

Ridli Skot o publici danas

Ridli Skot je poznat po tome da je direktan u razgovoru. Psovke mu nisu strane i ne ustručava se ni pred novinarima. Poznat je i po kritikama, što i jeste u nekom smislu u opisu posla reditelja i umetnika.

Što se tiče savremene ’filmske situacije’ i publike, Ridli Skot je za Indiewire.com kritikovao svoju publiku i to milenijalce.

Danas smo milenijalcima dali u ruke j***** telefone. Oni ništa novo ne žele da nauče ukoliko im to ne kažete preko tih telefona. Ovo je potpuno pogrešan pravac kojim idu. Na tom putu ovoj generaciji dajemo pogrešnu vrstu samopouzdanja”, rekao je.    

Veliki reditelj i producent Ridli Skot rođen je na severoistoku Engleske, ima troje dece, imao je dva brata od kojih je jedan takođe bio reditelj, a drugi je bio moreplovac. Poznato je da je mnoge filmove posvetio svojoj porodici (Blejd Ranaer starijem bratu, Pad crnog jastreba majci, Egzodus i Marsovac mlađem bratu).

Snimio je blizu 30 filmova od kojih su mnogi već ušli u istoriju. Njegov rad je zaslužio 9 oskara i 41 nominaciju za Oskara. A, jedan od najvećih komplimenata mu daju glumci, od Rasel Kroua do Šarliz Tajron, koji su više puta izjavljivali da Ridli Skot daje glumcima da glume, da prihvata sugestije i da mu je fokus na vrhunskoj glumi.

https://bonitet.com/ako-postoji-bilo-sta-sto-volite-strasno-da-radite-radite-stici-ce-vas-godine/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde