Prikaz knjige: „Lideri jedu poslednji“ Simon Sinek

„Muškarcima i ženama koje sam upoznao u Vazdušnim snagama Sjedinjenih Američkih Država: Naučili ste me više o tome šta znači biti čovek nego što je to ikada učinio neko u civilu“, autor Sajmon Sinek.

„Lideri su oni koji prvi kreću u nepoznato. Oni jure ka opasnosti. Ostavljaju svoje interese po strani kako bi nas zaštitili ili poveli u budućnost. Lideri će pre žrtvovati ono što je njihovo, da bi spasli ono što je naše. I nikada neće žrtvovati nešto naše da spasu ono što je njihovo. To znači biti lider. To znači da oni prvi biraju da idu u opasnost, prvi kreću u nepoznato. A kada budemo sigurni da će nas čuvati, marširaćemo za njima i neumorno raditi da bismo videli kako se njihove vizije ostvaruju, i ponosno ćemo se zvati njihovim sledbenicima“, navodi na početku knjige Sajmon Sinek.

Sajmon Sinek je trenutno jedan od najtraženijih govornika na svetu. Njegov govor na video platformi TED je drugi najgledaniji svih vremena, sa preko 24 miliona pregleda. Razlog za sve ovo je taj što Sinekova otkrića imaju neverovatan uticaj na uspeh bilo koje organizacije. On je primetio jednu veoma važnu stvar: često smo toliko opterećeni time ŠTA radimo i KAKO to radimo, da često zaboravimo ZAŠTO to radimo. Ako izgubimo iz vida taj krucijalni razlog, izgubićemo moć da budemo lideri i, što je još važnije, da inspirišemo one oko nas.

Džordž Džej Flin, penzionisani general-potpukovnik jedinica Američke mornarice piše sledeće o ovoj knjizi: „U istoriji ne poznajem nijednu studiju slučaja koja opisuje organizaciju koja je menadžmentom izvedena iz krize. Sve do jedne bile su predvođene. U današnje vreme, ipak, veliki broj naših obrazovnih institucija i programa za obuke nije fokusiran na razvoj velikih lidera, već na obuku efikasnih menadžera. Kratkoročne dobiti prepoznaju se kao znaci uspeha, a dugoročni rast i sposobnost organizacije viđeni su samo kao ono što „plaća račune“. Knjiga „Lideri jedu poslednji“ predstavlja napor da se ovakva paradigma promeni. Sajmon Sinek ovde ne predlaže nikakvu novu teoriju liderstva ili apsolutni princip. On u ovom tekstu ima mnogo viši cilj. Sajmon želi da svet učini boljim mestom za sve nas. Njegova vizija je jednostavna: stvoriti novu generaciju muškaraca i žena koji razumeju da je uspeh ili neuspeh organizacije zasnovan na vrhunskom liderstvu, a ne na menadžerskoj veštini. Nije slučajnost da Sajmon koristi vojsku Sjedinjenih Država, posebno jedinice marinaca, kako bi objasnio značaj lidera fokusiranih na svoje ljude. Obe ove organizacije imaju snažnu kulturu i zajedničke vrednosti, razumeju značaj timskog rada, stvaraju poverenje među svojim članovima, održavaju fokus i, najvažnije, razumeju koliko su ljudi i odnosi među njima značajni za uspeh misije. Ove organizacije takođe su u poziciji u kojoj bi cena neuspeha bila katastrofalna. Bez sumnje, ljudstvo omogućava uspeh svih naših vojnih službi. Kada ste među marincima koji obeduju, primetićete da su najmlađi uglavnom posluženi prvi, a najstariji uglavnom poslednji. U isto vreme, primetićete da to nije bilo naređenje. Marinci se prosto tako ponašaju. Ovaj jednostavni postupak predstavlja suštinsko shvatanje liderstva kod marinaca.

Očekuje se da lideri marinaca jedu poslednji zato što je prava vrednost vođstva upravo volja da ispred svojih potreba postaviš potrebe drugih. Veliki lideri zaista brinu o onima koje su privilegovani da vode i razumeju da prava vrednost privilegije liderstva postoji nauštrb sopstvenog interesa.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde