‘Prisilni brak’ dva bankarska giganta

Foto: UBS.com

Ključne tačke
  • Bankarski gigant UBS pristao je ovog vikenda da preuzme svog dugogodišnjeg rivala Credit Suisse za više od 3 milijarde dolara.
  • ‘Prisilni brak’ dva titana švajcarskog bankarstva, kako ga list naziva, bio je nešto što UBS nikada nije želeo.
  • Credit Suisse je listu skandala i problema. Njena velika investiciona banka bila je suprotna modelu „svetlog kapitala“ koji je UBS stvarao godinama

Bankarski gigant UBS pristao je ovog vikenda da preuzme svog dugogodišnjeg rivala Credit Suisse za više od 3 milijarde dolara.

Tako je ova banka praktično gurnuta od strane regulatora u najveći bankarski posao poslednjih godina, kako bi se spasio pad poverenja u globalni bankarski sistem.

Dogovor između dva stuba švajcarskih finansija je prvo megaspajanje sistemski važnih globalnih banaka od finansijske krize 2008. kada su institucije širom bankarskog pejzaža bile podeljene i uparene sa rivalima, često po nalogu regulatora.

Švajcarska vlada je saopštila da će obezbediti više od 9 milijardi dolara da bi sprečila neke gubitke koje bi UBS mogao da pretrpi preuzimanjem Credit Suisse-a. Švajcarska nacionalna banka je takođe obezbedila više od 100 milijardi dolara likvidnosti UBS-u kako bi pomogla u sklapanju posla.

Švajcarske vlasti su bile pod pritiskom da dogovor ostvare pre otvaranja azijskih tržišta za nedelju dana. Morali su da nateraju odbore dve banke da pristanu na dogovor i to izbegavajući alternativu, zatvaranje Credit Suisse predvođeno regulatorom, što se moglo pokazati bolnijim za finansijski sistem.

‘Prisilni brak’

Hitnost od strane regulatora bila je podstaknuta sve strašnijim izgledima u Credit Suisse, ali i za samu Švajcarsku. Oni su bili zabrinuti da njihova zemlja ne postane novi izvor kontaminacije globalnog stresa, navodi Wall Street Journal.

‘Prisilni brak’ dva titana švajcarskog bankarstva, kako ga list naziva, bio je nešto što UBS nikada nije želeo.

Credit Suisse je listu skandala i problema. Njena velika investiciona banka bila je suprotna modelu „svetlog kapitala“ koji je UBS stvarao godinama – onoj koja se zasnivala na zarađivanju naknada za upravljanje finansijama bogatih klijenata.

Ali ono što je bio privlačno je drugi deo ‘dila’, to da je kupljen glavni rival u lokalu.

Najznačajniji trenutak od 2008.

Kraj skoro 167-godišnjeg rada Credit Suisse-a označava jedan od najznačajnijih trenutaka u bankarskom svetu od poslednje finansijske krize. Takođe predstavlja novu globalnu dimenziju štete od bankarske oluje započete iznenadnim kolapsom Sillicon Valley Bank ranije ovog meseca.

Za razliku od američke banke, čije je poslovanje bilo koncentrisano u jednoj geografskoj oblasti i industriji, Credit Suisse je globalni igrač uprkos nedavnim naporima da smanji svoje širenje i obuzda rizične aktivnosti kao što je pozajmljivanje hedž fondovima.

Credit Suisse je na kraju 2022. imao bilans stanja od 500 milijardi dolara i oko 50.000 zaposlenih, uključujući više od 16.000 u Švajcarskoj.

UBS ima oko 74.000 zaposlenih širom sveta. Ona ima bilans stanja otprilike duplo veći, sa 1,1 bilion dolara ukupne imovine. Nakon što je progutao Credit Suisse, bilans UBS-a će biti rival Goldman Sachs Group Inc. i Deutsche Bank AG u veličini imovine.

Kolm Keleher, predsednik UBS-a, rekao je da je prerano govoriti o broju otpuštanja do kojih će doći. Credit Suisse je već planirao da ukloni 9.000 radnih mesta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde