Država spasava Credit Suisse sa 54 mlrd dolara

Foto: Envato Elements / johan10

Bankarski gigant Credit Suisse saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Kako su saopštili, preduzimaju odlučne mere da ojačaju svoju likvidnost, dok su akcije kompanije nastavile da padaju nakon što su pronašli „slabosti“ u svom finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu rasprodaju na evropskim tržištima i strah od šire finansijske krize, navodi BBC.

„Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata“, rekao je izvršni direktor Credit Suisse Ulrih Kerner u izjavi.

Credit Suisse sistemski važna

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle nedelje nakon kolapsa Silicon Valley Bank, 16. po veličini banke u zemlji, nakon čega je dva dana kasnije usledio kolaps Signature banke.

Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Credit Suisse-u ako bude potrebno.

Na švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se „osigurala njihova stabilnost“, a Credit Suisse ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.

„Nema naznaka direktnog rizika od ‘zaraze’ za švajcarske institucije zbog trenutnih previranja na američkom bankarskom tržištu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Niz skandala

Credit Suisse je osnovan 1856. godine, a poslednjih godina suočio se sa nizom skandala, uključujući optužbe za pranje novca.

Izgubio je novac 2021. i ponovo 2022. godine – najgore godine od finansijske krize 2008. – i upozorio je da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.

Akcije kompanije su već bile ozbiljno pogođene pre ove nedelje – njihova vrednost je pala za otprilike dve trećine prošle godine – pošto su klijenti povlačili sredstva.

Prošlonedeljno saopštenje o slabostima banke obnovilo je zabrinutost investitora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde