Redak uvid u finansije kineskog giganta, vlasnika TikTok-a

Foto: ByteDance

Kao privatna kompanija sa sedištem u Pekingu, ByteDance, koji je vlasnik TikTok-a, pomno čuva svoje finansije i ne objavljuje javno poslovne rezultate.

Međutim, ponekad izveštaji ‘iscure’. Jedan takav otkriva Wall Street Journal.

Izveštaj – koji je poslat zaposlenima u ponedeljak i pokriva čitave godine za 2021. i 2022., kao i prvi kvartal 2023. – pruža jedan od najdetaljnijih pogleda na to kako funkcioniše ByteDance i kakvi su mu planovi za budućnost.

Smanjenje troškova

Izveštaj pokazuje da je kompanija, koja je pre samo dve godine imala operativni gubitak od 7 milijardi dolara, sada ostvarila operativni profit od skoro 6 milijardi dolara u prvom kvartalu 2023. godine. To je skoro duplo više u odnosu na prethodnu godinu, a razlog su smanjeni troškovi.

Kompanija je prošle godine ostvarila više od 20 milijardi dolara operativnog profita, pokazuje izveštaj.

Izveštaj pokazuje da kompanija brzo povećava svoje prihode dok je istovremeno napravila značajne rezove u marketinškim, administrativnim i istraživačkim troškovima.

ByteDance-ova TikTok jedinica u avgustu je pokrenula inicijativu za e-trgovinu u SAD pod nazivom TikTok Shop. Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem kažu da se kompanija nada da bi ovo moglo doneti više prihoda.

Jaka konkurencija

TikTok se takođe sve više suočava sa jačom konkurencijom svoje američke konkurencije. Izvršni direktor Meta Mark Zakerberg rekao je u julu da proizvod njegove kompanije Reels ostvaruje godišnju stopu prihoda od više od 10 milijardi dolara, u odnosu na 3 milijarde dolara u 2022. Alphabet, koji je vlasnik Google-a, saopštio je u julu da se njegov YouTube Shorts proizvod sada gleda sa više od 2 milijarde korisnika svakog meseca, u odnosu na 1,5 milijardi godinu dana ranije.

ByteDance-ova prodaja od 85,2 milijarde dolara u 2022. bila je nešto manja od Meta-inih 116,6 milijardi dolara u istom periodu. Snapchat je prijavio prihod od 4,6 milijardi dolara u 2022., što je skoro 12% više u odnosu na 2021. Pinterest je prijavio prihod od 2,8 milijardi dolara u 2022. godini veći za 9% u poređenju sa 2021.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde