Čuveni TikTok algoritam ima ‘tajno dugme’

Foto: Twenty20

Ključne tačke
  • ’Dodatno’ osoblje potajno bira određene video snimke i pojačava njihovu distribuciju
  • TikTok je često koristio ’zagrevanje’ da bi se udvarao influenserima i brendovima, mamio u partnerstvo i povećavao broj pregleda njihovih video snimaka.
  • Interesantno je da su ovo zloupotrebili i sami zaposleni.

Godinama je TikTok svoju „For You“ stranicu opisivao kao personalizovani ’feed’ rangiran algoritmom koji predviđa vaša interesovanja na osnovu vašeg ponašanja u aplikaciji. Čuveni TikTok algoritam.

Ali kako piše Forbes, to nije cela priča. Prema izjavama šest sadašnjih i bivših zaposlenih u TikTok-u i matičnoj kompaniji, ByteDance, ali i internim dokumentima i komunikacijama koje je pregledao ovaj list, aplikacija, osim što dozvoljava algoritmu da odluči šta će postati viralno, ima ’dodatno’ osoblje.

Ono potajno bira određene video snimke i pojačava njihovu distribuciju, koristeći praksu poznatu interno kao „zagrevanje“ (heating).

Funkcija ’heating’, kako piše u internom TikTok dokumentu pod nazivom MINT Heating Playbook, pojačava broj pregleda u „For You“ feedu,  a ukupni broj pregleda ’zagrejanih’ video snimaka čine veliki deo ukupnog dnevnog prikaza videa, oko 1-2%, što može imati značajan uticaj na ukupne osnovne metrike.

Svi tehnološki giganti se u određenoj meri angažuju u naporima da povećaju određene objave svojim korisnicima, ali obično jasno označe kada i zašto to rade. Primeri su tačne informacije o pandemiji koronavirusa ili pronalaženju biračkog mesta tokom izbora.

Ali izvori su za Forbes rekli da je TikTok često koristio ’zagrevanje’ da bi se udvarao influenserima i brendovima, mamio u partnerstvo i povećavao broj pregleda njihovih video snimaka. Ovo sugeriše da je ovakva praksa potencijalno koristila nekim uticajnim ljudima i brendovima — onima sa kojima je TikTok tražio poslovne odnose — na račun drugih sa kojima nije.

„TikTok algoritam: Brate, pojačaj mi nalog“

Interesantno je da su ovo zloupotrebili i sami zaposleni.  Tri izvora su izjavila za Forbes da znaju za slučajeve u kojima su zaposleni nepravilno koristili ovu funkciju; jedan je rekao da je poznato da zaposleni ’zagre vaju’ svoje naloge ili naloge svojih supružnika kršeći politiku kompanije. Prema jednom dokumentu, ovakav incident doveo je do toga da je nalog dobio više od tri miliona pregleda.

List navodi da TikTok ima niz dokumenata koji daju smernice za ’zagrevanje’ ali izgleda da su te smernice toliko zbunile zaposlene da je sve otišlo u pogrešnom smeru.

Portparol TikTok-a Džejmi Favaca rekao je da kompanija promoviše neke video zapise kako bi pomogli „u diversifikaciji doživljaja sadržaja i upoznali poznate ličnosti i nove kreatore u TikTok zajednicu“.

„Samo nekoliko ljudi, sa sedištem u SAD, ima mogućnost da odobri sadržaj za promociju u SAD, a taj sadržaj čini približno 0,002% video snimaka u ’feedovima’ „For You“.“

List postavlja pitanje i šta je sa drugim zemljama gde TikTok radi, pogotovo u Kini, i da li ’zagreva’ video snimke koje imaju veze sa tamošnjom političkom situacijom.

Ali to je već neka druga priča. Pratite Bonitet.com na TikTok-u. Nas ne ’zagrevaju’.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde