Američki Kongres napravio prvi korak ka zabrani TikTok-a

Foto: Twenty20

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi.

To bi dalo kineskoj matičnoj kompaniji ByteDance, šest meseci da proda svoj kontrolni paket ili bi aplikacija bila blokirana u SAD.

Iako je predlog zakona usvojen velikom većinom, još uvek treba da prođe Senat i da ga potpiše predsednik da bi i stvarno postao zakon.

Ključna odluka je na Senatu, jer je predsednik Džo Bajden obećao da će potpisati taj zakon čim se to dogodi, što bi moglo da izazove diplomatski spor sa Kinom, piše BBC.

TikTok i kineska vlada

ByteDance bi morao da traži odobrenje od kineskih zvaničnika da završi prinudnu prodaju, čemu će se Peking protiviti, kako se ranije saznalo.

Majk Galager, republikanac iz Viskonsina koji je koautor zakona, rekao je da SAD ne mogu da „preuzmu rizik da dominantnu platformu za vesti u Americi kontroliše ili je u vlasništvu kompanije koja je u ‘šaci’ Komunističke partije Kine“.

Kineske kompanije podležu zakonu o nacionalnoj bezbednosti koji od njih zahteva da dele podatke sa kineskom vladom na zahtev iste.

TikTok je pokušao da uveri regulatore da je preduzeo korake kako bi osigurao da podaci njegovih 150 miliona korisnika u SAD budu zaštićeni od zaposlenih u ByteDance-u u Kini.

TikTok i dalje ima probleme

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Čev rekao je da je kompanija posvećena čuvanju svojih podataka bezbednim i platformi „slobodnom od spoljne manipulacije“.

On je upozorio da bi zakon, ako bude usvojen, značio zabranu aplikacije u SAD, dajući „više moći nekolicini drugih kompanija društvenih medija“ i dovodeći u opasnost hiljade američkih poslova.

Međutim, istraga Wall Street Journal-a u januaru pokazala je da je sistem TikTok-a i dalje „porozan“, a podaci se nezvanično dele između TikToka u SAD i ByteDance-a u Kini.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde