Potencijalni kupci TikTok-a već skupljaju novac

Foto: ByteDance

Jedan dan nije prošao od odluke američkog Kongresa da zakonom ili zabrani poslovanje TikTok-a u SAD ili mu naloži prodaju, a već su se pojavili potencijalni kupci.

Iako je to tek prvi korak do punosnažne odluke (čeka se izjašnjavanje Senata, pa potpis predsednika), CNBC piše da bivši američki ministar finansija Stiven Mnučin stvara grupu investitora za kupovinu TikToka od kompanije ByteDance.

„Mislim da bi zakon trebalo da se usvoji i da TikTok treba prodati“, rekao je za CNBC Mnučin, koji vodi Liberty Strategic Capital.

To je sjajan posao i okupiću grupu da kupim TikTok.”

Mnučin je bio ministar finansija za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa. Ta administracija je takođe zauzela antagonistički stav prema TikTok-u, što je na kraju rezultiralo time da je ByteDance sklopio partnerstvo za podatke sa Oracle-om. Tramp je od tada promenio priču i govorio protiv zabrane TikTok-a.

Veza između fonda koji vodi Mnučin i ByteDance postoji, a zajednički imenilac je fond SoftBank Vision, koji je investitor u jednom, a zajednički partner u drugoj kompaniji.

TikTok: Prodaja nije opcija

Izvršni direktor TikTok-a Šou Zi Čev je ranije nagovestio da prodaja nije opcija. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin opisao je ovaj pritisak kao pokazatelj „razbojničke logike“ prema TikTok-u, piše Financial Times.

BiteDance je procenjen na 220 milijardi dolara u poslednjem krugu finansiranja 2023. godine, prema podacima PitchBook-a. Iako diskretna procena za TikTok nije bila odmah jasna, bilo kakva prodajna cena za SAD podela bi verovatno bila manja.

Najvrednija prednost TikToka i, za zakonodavce, oružje koje najviše zabrinjava je njegov algoritam, koji korisnicima isporučuje prilagođeni sadržaj i razvijen je u Kini. Svaka prodaja TikTok-a bez algoritma bila bi znatno manje privlačna potencijalnim kupcima.

Mnučin nije precizirao ko bi drugi investitori bili u takvom poslu ili potencijalnu procenu vrednosti kompanije koju hoće da kupi.

Ima i drugih zainteresovanih kupaca. Wall Street Journal je u nedelju objavio da je bivši izvršni direktor Activision Blizzard-a Bobi Kotik ‘pičovao’ ovaj potencijalni posao partnerima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde