Da li je i zgrada Generalštaba avans za povratak Trampa u Belu kuću?

Foto: X/ Jared Kushner

Američki mediji prethodnih dana uveliko pišu o tome da firma Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa,  planira da lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu srušena u NATO bombardovanju, pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova.

Iako iz državnih institucija kažu da postoji interesovanje za tu lokaciju, oni tvrde da do sada još nije ništa potpisano, ali ako se to desi “da će obavestiti javnost”.

Mediji u svetu pišu da Kušner ima ambiciozne planove za Balkan pa navode da zet Donalda Trampa planira da preko svog fonda Affinity Partners uloži milijardu dolara u dva projekta. Zgradu Generalštaba u Beogradu i mediteransko luksuzno odmaralište u Albaniji. Kušner je to najavio na mreži X.

Zašto onda ovo može da bude “avans” za povratak Trampa na čelo SAD?

Poslovi sa Saudijcima

Davanje poslova Kušneru nije nova stvar u poslednjih godinu dana. Kušner raspolaže sa tri milijarde dolara koje je dobio od Saudijske Arabije, Ujedinjinjenih Arapskih Emirata i Katara. Taj novac namenjen je ulaganju u startape, a Kušner je iskoristio svega 20% odsto. Iako posao ne ide kao što bi trebalo, plate se isplaćuju, a novac stoji na računu kompanije. Ovim zemljama nije čak ni problem što se radi i sa startapovima u Izraelu.

Razlog tome je to što su Kušner i saudijski princ Mohamed bin Salman razvili neobično bliske odnose dok je Tramp bio u Beloj kući.

U memoarima objavljenim 2022. godine, Kušner je napisao da je više puta zvao saudijskog prestolonaslednika da obezbedi pomoć za ključna američka pitanja spoljne politike, uključujući cene nafte.

Avans, a ne nagrada

Kušnerovi apeli izazvali su intenzivna trvenja u Trampovoj administraciji, a tadašnji državni sekretar Reks Tilerson optužio je Trampovog zeta da potkopava njegov autoritet.

Kako je u septembru prošle godine ocenio Wall Street Journal, ovo možda nije samo nagrada za Kušnera od strane zemalja sa Arabijskog poluostrva, već i avans, jer se Tramp 2025.godine možda vrati na čelo SAD-a. Samim tim moguć je i povratak Kušnera u Belu kuću iako je on nagovestio da u slučaju pobede Republikanskog kandidata to neće učiniti.

Kušner je počeo karijeru u porodičnoj firmi koja se bavi nekretninama, zatim je radio u Beloj kući, a 2021. započeo karijeru investitora. Njegova “treća karijera” nije naišla na simpatije „kod kuće“. Njegov rad posle Bele kuće izazvao je kritiku u Kongresu koji se pitaju da li je ovaj poslovni aranžman “saudijska nagrada za sav posao koji je Kušner uradio u vladi da unapredi interese kraljevstva u Vašingtonu”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde