NYT: Investicija u Generalštab 500 miliona, zakup na 99 godina, Srbiji 22% profita

Foto: Jared Kushner / X.com

Kompanija Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dobiće u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade, i na tom mestu će izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej, piše New York Times, prenosi N1.

Investicija je, kako se navodi, vredna 500 miliona dolara, a država Srbija bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita.

Trampova ideja

New York Times piše da aranžman za prostor bombardovanog Generalštava, koji će kompanija Kushner sklopiti sa Vladom Srbije, prati ranije interesovanje Donalda Trampa za tu lokaciju. Bivši predsednik SAD, podseća američki list, interesovao se za istu lokaciju pre nego što je izabran na funkciju, a posrednik u pregovorima bio je isti čovek koji sada radi sa Džaredom Kušnerom.

Tada su predstavnici organizacije Tramp otputovali u Beograd da vide lokaciju, ali projekat nije realizovan pre izbora Trampa za predsednika SAD, kada je položio zakletvu u kojoj se, između ostalog, navodi da neće sklapati nikakve nove poslove sa inostranstvom.

Džared Kušner je u intervjuu u nedelju rekao da o beogradskom projektu nikada nije razgovarao sa Trampom i da nije bio svestan ranijeg interesovanja njegovog tasta za razvoj lokacije bivšeg Generalštaba.

„Nisam imao pojma da je moj tast bio zainteresovan za taj region, i sumnjam da ima bilo kakva saznanja o ovom dogovoru na kojem radimo“, rekao je gospodin Kušner.

Šta je u Nacrtu?

Prema nacrtu sporazuma koji je američkom listu ustupio jedan srpski zvaničnik, Kušner bi dobio pravo da na mestu Generalštaba izgradi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej.

Nacrt sporazuma takođe precizira opciju formalnog besplatnog prenosa vlasništva nad imovinom na kompaniju gospodina Kušnera, nakon izgradnje hotelskog kompleksa i luksuznih stambenih jedinica.

Kušner u izjavi za američke medije nije osporio istinitost dokumenta do kojeg je došao NYT. Otkrio je da su se strane provizorno dogovorile da Vladi Srbije daju 22 odsto ostvarenog profita od projekta čija je vrednost oko 500 miliona dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde