Ko je Džared Kušner, čovek koji će (verovatno) investirati u zgradu Generalštaba?

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Zgrada Generalštaba u centru Beograda, po svemu sudeći, postaće luksuzni hotel sa poslovnim prostorom. Po svemu sudeći, ovu investiciju realizovaće zet bivšeg predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner. Barem tako pišu strani mediji.

Iako čovek ima samo 43 godine, Kušner ima bogatu biografiju. I ne samo od momenta kada je upoznao Ivanku Tramp, Donaldovu ćerku. On je karijeru gradio od najmlađih dana.

Kušner je svakako čovek koji je još u ranoj mladosti shvatio šta znači moć i uticaj.

Džared Kušner i otac

Džared Kušner je rođen 10. januara 1981. u Livingstonu u Nju Džersiju. Kušnerov otac Čarls je bio sin Džozefa Kušnera, Jevreja koji je preživeo holokaust. Ima troje braće i sestara, Džošuu, Daru i Nikol.

Kušnerov otac Čarls je moćni investitor u nekretnine i glavni demokratski (da, demokratski) donator koji je 1985. godine osnovao Kushner Companies, njujoršku firmu za nekretnine. On je igrao važnu ulogu u Kušnerovom životu.

Nakon završetka srednje škole u ​​Nju Džersiju, Kušner je pohađao Univerzitet Harvard, koji je diplomirao 2003. godine. Pojedini mediji pisali su da je Kušner upisao i završio ovako prestižni univerzitet zahvaljujući bogatim donacijama njegovog oca. Porodica je, naravno, to demantovala.

Njegove kolege na univerzitetu pričaju da je Kušner ponekad nestajao sa nastave kako bi nagledao porodični posao.

Tokom svog boravka na Harvardu, Nitin Sajgal, prijatelj koji je živeo sa Kušnerom, to potvrđuje. „Pitali biste ga: ‘Gde si bio?’ I rekao bi da je bio u Somervilu i razgovarao sa izvođačem radova jer vrata na jednoj od njegovih zgrada ne rade“, rekao je Sajgal za New York Times.

Prekretnica

Jedna od prekretnica u njegovom životu desila se 2005, kada je njegov otac osuđen na godinu dana zatvora po 18 tačaka optužnice za utaju poreza, nezakonite doprinose kampanji i petljanje sa svedocima.

Tada je Kušner u potpunosti preuzeo očeve dužnosti u kompaniji Kushner Companies dok je bio u zatvoru u Montgomeriju u Alabami. Bio je odan sin – skoro svakog vikenda je leteo u Alabamu da poseti svog oca.

Tokom suđenja shvatio je šta znače mediji. Zato je 2006. godine kupio New York Observer za 10 miliona dolara. On je kupio list, poznat po tome što pokriva njujoršku elitu i ima moć i uticaj.

Porodica je okrivila medije za sudbinu Čarlsa, a Džaredu je prema rečima Pitera Kaplana, urednika lista, moto bilo nešto kao knjiga Grof Monte Kristo, klasična priča u kojoj glavni lik koristi svoje bogatstvo da bi se osvetio svojim neprijateljima godinama nakon što mu je učinjena nepravda.

Tokom 10 godina koliko je Kušner bio izdavač, novine su imale pet urednika. Preko lista je pokušao da poremeti „neprijatelje“, ali nije svaki put uspevao. Međutim, stekao je moćne prijatelje, poput Ruperta Mardoka.

Biznis sa nekretninama

Nedugo posle kupovine lista, 2006. godine, Kušner je kupio 666 Fifth Avenue, zgradu sa 41 spratom za 1,8 milijardi dolara — što je najveća cifra plaćena za zgradu u Njujorku.

Prema The New Yorker-u, to je bila klasična “Trampova kupovina”. Baš kao što je Tramp radio kasnih 1980-ih, Kušner je „preplatio trofejnu nekretninu, pozajmio se u velikoj meri, a zatim se susreo sa ozbiljnim finansijskim izazovima koji su postali javni“.

U 2007, Kushner Companies prodala je sve svoje stanove, oko 17.000, u Nju Džersiju, za otprilike isti iznos koji je platila zgradu na Petoj aveniji.

Kušner i Ivanka

Iste godine, Kušner i Ivanka Tramp su počeli da se zabavljaju. Prema medijima bio je to savršen spoj jer su delili veliko znanje o nekretninama, i oboje su bili „deca kontroverznih očeva kojima su bili nepokolebljivo, ponekad slepo, odani“.

Godine 2008. Kušner je postao izvršni direktor kompanije Kushner Companies. Bilo je to teško vreme recesije, ali kompanija je preživela zahvaljujući zajmovima za refinansiranje menadžmenta i pronalaženju ugovora o zakupu svojih maloprodajnih prostora.

Od 2010. do 2017. godine, Kušnerove kompanije su brzo rasle, učestvujući u kupovini nekretnina vrednim više od 7 milijardi dolara. To uključuje 17 zgrada u Ist Vilidžu na Menhetnu 2013. vredne 130 miliona dolara i više zgrada u Bruklinu 2016. vredne 715 miliona dolara.

Era Trampa

Fokus mu se okrenuo ka politici kada se njegov tast kandidovao za predsednika. Vodio je Trampove digitalne, onlajn i društvene medije uz pomoć elite iz Silicijumske doline.

Kada je Tramp postao predsednik, Kušner je preuzeo svoju ulogu u Beloj kući na dan inauguracije, 20. januara 2017.

Odstupio je sa mesta generalnog direktora porodične kompanije, ali je ostao zainteresovana strana.

On je bio jedan od Trampovih najbližih savetnika, uprkos tome što nema političku pozadinu. On je kongresnom komitetu u julu 2017. rekao:

„Moje iskustvo je bilo u biznisu, a ne u politici, i nije mi bila početna namera da igram veliku ulogu u kampanji mog tasta.”

Strani uticaj

Bio je akter nekoliko skandala u Beloj kući, a jedan se odnosio na njegov “bivši posao”.  Četiri različite zemlje su očigledno htele da manipulišu Kušnerom, a njegova kompanija je navodno dobila ogromne kredite od stranih firmi sa kojima se sastao u Beloj kući.

Guardian je 2019. izbacio priču da je kompanija u vlasništvu Kušnera, pod nazivom Cadre, dobila 90 miliona dolara od nepoznatih stranih investitora. Pošto Kušner radi kao međunarodni izaslanik za SAD, otkriće je izazvalo zabrinutost zbog neprikladnog uticaja.

Uticaj koji je stekao iskoristio je nakon odlaska Trampa. Tada počinje treću karijeru, kao investitor, na čelu fonda Affinity Partners. Za sada radi sa arapskim državama, ali mu je fokus i na zemljama Balkana.

I na oštećenu zgradu Generalštaba….

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde