Profesorka Pol i vampirski problemi kad donosite velike odluke

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Vampirski problemi se javljaju kada morate da donesete velike i važne odluke i ne znate kakav će biti krajnji ishod i posledice.
  • Profesorka L.A. Pol preporučuje da su ovakvi problemi obavezno prihvataju kao izazov jer ćete posle njih doživeti veliku transformaciju.
  • Profesorka predlaže i kako da se sa vampirskim problemima nosite na poslu.

Kao natprirodna i besmrtna bića, vampiri su oduvek bili provokativan primer načina života, u fikciji, razume se. Tako će i ostati počev od Brema Stokera tvorca Drakule, pa dok nauka ne potvrdi da su vampiri ipak tu negde među smrtnim svetom. Dok se ne desi napredak u dokazima, vampiri i sve vampirsko gotovo 150 godina žive u romanima i filmovima, ali i služe i kao metafora za večnu mladost, izazov besmrtnosti, snage, moći.

Tako je u literaturu, njeno nešto popularnije izdanje, ušao termin ’vampiski problemi’ kako bi se bolje razumele situacije kada treba da donesete velike i važne odluke, a pri tome ni ne sanjate kakve vas sve posledice i raspleti čekaju. Ne možete ni da znate dok ne donesete odluku, zavrnete rukave i prionete na posao.

Kako je to slikovito profesorka sa Yale Univerziteta razjasnila:

Vampirski problemi prostoje u svakom segmentu života, ali imati decu je najslikovitiji, najbolji primer.

Da li ćeš nam se pridružiti, prijatelju?

U jednom od svojih predavanja, dinamična i atraktivna u izlaganju kao i uvek, profesorka L.A. Pol je ovako publici približila vampirski problem:

Sedite u jednom od restorana i prilazi vam čovek sa susednog stola. Kaže da je vampir. Progovara:

Znam da je za vas ovo šok, ali molim vas, saslušajte šta ću vam reći, makar u svrhu eksperimenta.

Prvo, onaj Stoker nije bio u pravu, jer svi vampiri nisu ubice. Mi čak i ne volimo ljudsku krv. Ima nas i vegetarijanaca. Koristimo krv drugih životinja. Verujte, nema nikakve razlike između ove vaše šnicle i onoga što mi jedemo da bismo živeli.

Kako bilo, želeo bih da vam ponudi nešto. Bezbolno je. Bocnuću vas u ruku na kratko. Prespavaćete noćas u ujutru ćete se probuditi kao vampir. Baš kao što sam sada ja. Besmrtan.

Bićete supersnažni.

Doživećete transformaciju čak i modnog stila.

Sve će biti vaše.

Besplatno.

Da li ćete nam se pridružiti, prijatelju?“

Kako je to biti vampir?

Šta biste odgovorili?

Sa jedne strane, ponuda je neobična i po proceni profesorke Pol veoma privlačna. Tako je jer, pre svega, nemate pojma o tome kako je to biti vampir.

Možda imate nekoliko prijatelja koji su prihvatili istu vampirsku ponudu i oni vas ubeđuju da im je nova transformacija donela mnogo dobrobiti. Ali, svejedno, vi i dalje ne možete da znate kakav je osećaj biti vampir. Problem je kako da potpuno svesni, razumni i informisani donesete važne odluke kada ne znate sve moguće ishode i posledice?“, profesorka Pol je objasnila zašto u svojim razmatranjima o donošenju važnih odluka koristi metaforu ’vampirski problemi’.

Nije ovde reč o vampirima i njihovom životnom stilu i mogućnostima. Pol je želela da pokaže da se svako suočava sa vampirskim problemima i da je to veliki izazov i teškoća.

Ovakva vrsta problema su česti delovi scenarija svakog poslovnog života i svačije karijere.

Vampirski problemi pre i posle

Transformacija koja se dešava kada se rešavaju ovakvi vampirski problemi vrti se oko stanja PRE i stanja POSLE. Dobri primeri su roditeljstvo, nesreća, brak, putovanje ili nov posao. U svakom od ovih slučajeva, osoba na početku (pre dece, pre nesreće, braka ili novog posla) postaje neko drugi, menja se.

Roditelji koji su pre dece voleli svoju samoću i životni stil u razgovoru sa ostvarenim roditeljima nikada neće razumeti šta uopšte znači imati decu. Tek kada ih dobiju, shvatate da nisu mogli ni da sanjaju o tom osećaju. Nisu mogli ni da pretpostave šta je briga, šta su roditeljsko zalaganje i želje.

Tako se sektor vampirskih problema lako može prepoznati i u poslovnom svetu kada se donose velike, važne i često krucijalne odluke.

Profesorka L.A. Pol daje tri primera ovakvih problema iz radnog okruženja i nudi predloge kako biste sa njim mogli da se nosite.

Vampirski problemi u poslu

Pol kaže na jednom od predavanja:

  • Oslonite se na tim. Mnogi poslovi ili važne životne odluke će od vas zahtevati da se preselite u drugi grad ili zemlju. Morateće da napustite poznato i naučite nešto novo, vama egzotično. Postoji mnogo istraživanja o tome kako radikalno menjanje okruženja može uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Dobar studijski primer za ovo je život elitnih fudbalera. Fudbaleri se često sele, četiri ili pet puta tokom karijere i to je teško. Studija iz 2017. potvrdila je da podrška članova tima zaista pomaže – nešto što poslodavci i kolege treba da cene ako je neko nov u gradu. Drugo što je studija istakla je da drugi ili treći put postaje lakše. Postajete bolji u selidbi i novoj adaptaciji što više menjate mesta gde radite. Kada postanete vampir, naučite kako da budete vampir.
  • Oslonite se na jedinstveno vođstvo. Verovatno ste u karijeri imali šefa ili dvojicu. Znate kako izgleda vođstvo. Možda čak i imate predstavu kako izgleda dobro vođstvo. Ali, zapravo, postati vođa je potpuno drugačije. Na neki način, vođstvo je poput roditeljstva jer otvara potpuno nov svet očekivanja, odgovornosti i čak emocija koje niste ni znali da postoje.

Recimo, treba da obavite neprijatan razgovor sa kolegom sa kojim ste godinama odlično sarađivali.Vođe znaju kako to izgleda. Ovo jeste poluvampirski problem. Jer, iako možda ne znate kako je to biti lider, postoji mnogo nivoa i faza vođstva da čak i lideri ne znaju kako je to voditi. Tako je preporuka – vodite na svoj način. Budite sam svoj lider. Budite vampir onako kako želite.

Skok u mrak

Treće, veoma zanimljivo i izazovno, je primer koji Pol daje iz njoj bliske prakse uz koji savetuje:

“Skočite u mrak!”

Julija Čajld je radila u kompaniji za oglašavanje u velikom gradu. Bio je to dobro plaćen posao, mada ne baš inspirativan. Zarada je pokrivala račune, ali nije hranila dušu. Zatim su se dogodio obrt:

Prvo, upoznala je supruga, koji je bio strastveni kuvar. Drugo, doživela je ‘transformaciono’ iskustvo u Parizu na večeri uz ostrige i morske specjalitete. Julijin dotadašnji ‘ovozemaljski’ život bio je siguran, razuman posao za radnim stolom. A, vampirski problem se ispoljio kao učenje da postane kuvar. Poveravala se svojoj intuiciji i upisala na Le Cordon Bleu. Čajld je postala jedan od najpoznatijih i najuspešnijih kuvara svih vremena.

Da. Nije svako Julija Čajld. Ne završava se svaki skok u mrak na jastucima. Ali ponekad, jednostavno morate pokušati. Ponekad, kada se suočite sa vampirskim problemom, morate da pokušate i vidite šta će se izroditi” vredna svake pažnje preporučila je profesroka i filozof L.A. Pol kada su tema vampirski problemi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde