Reditelj Gospodara prstenova prodao studio za 1,6 mlrd dolara

Weta Digital, studio vizuelnih efekata sa sedištem na Novom Zelandu, čiji je suosnivač Oskarom nagrađen reditelj ser Piter Džekson, prodat je za 1,6 milijardi dolara.

Studio, koji  je radio na filmovima uključujući Gospodara prstenova i Avatara, kupila je softverska kompanija za video igre Unity.

Unity stoji iza igara kao što su Pokemon Go i Call of Duty: Mobile.

Firme kažu da dogovor znači da će Weta alati za specijalne efekte biti „demokratizovani“.

„Zajedno, Unity i Weta Digital mogu stvoriti put za svakog umetnika, iz bilo koje industrije, da bude u stanju da iskoristi ove neverovatno kreativne i moćne alate“, rekao je Džekson u izjavi za medije.

Weta, koju je 1993. sufinansirao poznati reditelj, poznata je po stvaranju animiranih likova kao što su Avatarov Nejriti, Golum u seriji filmova Gospodar prstenova i Cezar iz Planete majmuna. 

Za južnu hemisferu, Weta je naša verzija Holivuda“, rekao je za BBC filmski kritičar Džejms Flečer.

„Peter Džekson je vizionar. Nije imao alate koji su mu bili potrebni da postigne rezultate koje je želeo pa je sastavio tim“, dodao je.

Prema ugovoru, kompanija će biti podeljena, a njena tehnološka imovina će biti prodata kompaniji Unity kao Weta Digital.

Unity je saopštio da će „ neverovatno ekskluzivne i sofisticirane alate za vizuelne efekte koje Weta ima staviti u ruke miliona kreatora i umetnika širom sveta“ omogućavajući im da oblikuju budućnost metaverzuma.

Termin metaverzum je ušao u širu mejnstrim upotrebu poslednjih nedelja nakon što je Facebook prošlog meseca rekao da će promeniti ime u Meta kako bi bolje odražavao svoj novi fokus na povezivanje korisnika putem proširene i virtuelne stvarnosti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde