Rimac kupio Bugatti

Volkswagenov luksuzni sportski brend Porsche AG i hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Rimac Automobili objavili su da je sklopljen dogovor o zajedničkom projektu koji od danas nosi naziv Bugatti-Rimac. To znači da je hrvatska firma od sada većinski vlasnik prestižne VW-ove marke Bugatti i to sa udelom od 55%, dok je ostatak u vlasništvu Porsche AG.

„Da mi je neko pre 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu verovao“, rekao je Mate Rimac u Dubrovniku gde je na pres konferenciji saopštena ova vest.

Nova firma naziva Bugatti-Rimac biće locirana u Zagrebu a njom će rukovoditi Mate Rimac. Ovo je izuzetno značajan i veliki korak za hrvatsku kompaniju, koja je za samo 10 godina napredovala od jednog čoveka u garaži do osnivanja nove kompanije sa jednim od najlegendarnijih automobilskih brendova i osnovala Bugatti-Rimac d.o.o. Šef Volkswagena Herbert Diess je ranije najavio da će Porsche najverovatnije oformiti saradnju sa Rimcem a koja uključuje Bugatti čiji će Porsche biti manjinski vlasnik.

“Kombinujemo izuzetnu Bugatijevu ekspertizu u pravljenju hiperautomobila, sa neverovatno inovativnom snagom Rimca u svetu električnih vozila”, rekao je generalni direktor Porsche-a Oliver Blume.

Ista kuća će praviti dva modela hiperautomobila – Bugatti Chiron i potpuno električni Rimac Nevera. Nova firma Bugatti-Rimac imaće ukupno 430 zaposlenih u Zagrebu i francuskom Molshajmu.

Mate Rimac zadržaće izvorni udeo u grupi Rimac s 37%, Porsche s 24%, Hyundai Motor Group s 12% i ostali investitori s 27%.

Razvoj, proizvodnja i snabdevanje baterijskim sistemima, pogonskim sklopovima i ostalim EV komponentama po kojima je Rimac poznat i ima poverenje mnogih proizvođača automobila, biće odvojeni u novu celinu – Rimac Technology, koja će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Rimac Technology ostaje nezavisna firma koja sarađuje s mnogim svetski poznatim proizvođačima automobila.

Kao izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac vodiće Bugatti Rimac i novo odeljenje Rimac Technology.

“Rimac Grupa će nastaviti da pravi hiperautomobile, kao i da razvija sisteme i tehnologije za automobilski sektor. Takođe, sedište Bugatti-Rimac firme biće blagovremeno prebačeno u Rimac Campus gde će biti smešten i Rimac Technology centar”, kažu iz hrvatske kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde