Rio Tinto ponovo oštetio drevni lokalitet u Australiji

Foto: Envato Elements / zeffss

Kompanija Rio Tinto zaustavila je neke radove na rudniku rude gvožđa u Zapadnoj Australiji nakon što je oštećeno sklonište starosedelaca u stenama.

Ovo se desilo tri godine nakon što se kompanija suočila sa odlaskom rukovodstva i gnevom javnosti zbog uništenja pećina u klisuri Jukan, javlja Bloomberg News.

Sajmon Trot, izvršni direktor Rio Tinta za rudu gvožđa, rekao je da se kompanija izvinila starosedocima i da sa njima radi na smernicama kako da postupe na lokaciji. Organizacija Aboridžina Vintavari Guruma, koja predstavlja narod istočnih Guruma u ​​oblasti Namuldi, saopštila je da je razočarana vestima, ali tek treba da utvrdi stepen štete. „Na fotografijama je prilično teško razaznati šta se tačno dogodilo. Zvuči kao da su mere za ublažavanje eksplozije u Rio Tintu nisu uspele“, rekao je izvršni direktor korporacije Aron Rejner za list The West Australian.

Seksualno uznemiravanje, rasizam, maltretiranje…

Najnoviji incident u regionu Pilbara dolazi nakon ogromne reakcije javnosti na radove kompanije na drevnom mestu Aboridžina u klisuri Jukan 2020. godine, što je kulminiralo odlaskom i njenog glavnog izvršnog direktora i predsednika. Poslednjih godina, Rio je takođe bio pod pritiskom da se pozabavi širim pitanjima kulture kompanije, nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, rasizam i maltretiranje.

„To ne izgleda dobro za Rio Tinto“, rekao je Dejvid Lenoks, analitičar resursa u Fat Prophets u Sidneju, dodajući da je kompanija trebalo da uvede mere kako bi osigurala zaštitu ključnih lokacija.

„Postoje stotine lokaliteta koji predstavljaju oblik nasleđa sa kojima australijski sektor resursa treba da se pozabavi, i nažalost Rio je uništio jedno, a sada izgleda da je oštetio drugo.”

Da podsetimo, nakon incidenta u klisuri Jukan australijaska vlada je napravila izveštaj pod nazivom Nikad više u čijem se zaključku navodi da je Rio Tinto „znao vrednost onoga što uništavaju, ali svejedno ga je uništio“.

Rio Tinto (negde) u Australiji izgubio radioaktivnu kapsulu

 

 

 

 

 

 

 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde