21 žena prijavila seksualno uznemiravanje u kompaniji Rio Tinto

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je 21 žena koja je zaposlena u njihovoj kompaniji, prijavila pokušaj silovanja, silovanje ili seksualno uznemiravanje na poslu u poslednjih pet godina.

Kako javlja BBC, rudarski gigant – koji posluje u 35 zemalja – u svom izveštaju nije naveo detalje o incidentima niti o tome gde su se dogodili.

Međutim, taj izveštaj otkriva da u firmi vlada poslovna kultura u kojoj su primećeni seksizam, rasizam i maltretiranje zaposlenih. To je usledilo nakon nedavnog ispitivanja tretmana žena u rudarskim kampovima.

Problemi i kod konkurencije

BBC podseća da je prošle godine, državna vlada Zapadne Australije pokrenula istragu o ovom pitanju nakon brojnih sudskih slučajeva i medijskih izveštaja.

Tada je Rio Tinto saopštio da je svestan problema, ali nije dao detalje.

Otprilike u isto vreme, njihov konkurent, BHP, saopštio je da je otpustio najmanje 48 radnika zbog seksualnih napada i uznemiravanja u svojim rudarskim kampovima od 2019.

Kampovi

Hiljade radnika svake sezone provodi u rudarskim kampovima, a kritičari već dugo izražavaju zabrinutost zbog kulture opijanja na mestu u kojem dominiraju muškarci i koja je bila “negovana” godinama. 

Prema izveštaju, 28% žena i 7% muškaraca doživelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja u Rio Tintu. Međutim, ako se uzmu u obzir sami rudarski kampovi procenat zlostavljanih žena se diže na 41 odsto.

Iz Rio Tinta su saopštili da su duboko uznemireni ovim nalazima i da se iskreno  izvinjavaju svakom članu tima, prošlom ili sadašnjem, koji je patio zbog ovakvog ponašanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde