Rio Tinto (negde) u Australiji izgubio radioaktivnu kapsulu

Foto: Envato Elements / skaron2022

Rudarski gigant Rio Tinto izgubio je u Australiji radioaktivnu kapsulu. Kompanija je saopštila da je kapsula napustila rudnik Gudai-Darri u zapadnoj Australiji 12. januara. Nestanak je prijavljen 25. januara, prenosi BBC.

Kućište kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Koristi se kao senzor, i ima samo 6 mm u prečniku i 8 mm dugačka.

Međutim, izlaganje količinama metala u tragovima je kao da „primimo 10 rendgenskih zraka u jednom satu, samo da to stavimo u kontekst, i… količinu prirodnog zračenja koju bismo primili za godinu dana, samo hodajući okolo“, rekao je glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije Endru Robertson.

Zvaničnici kažu da su zabrinuti da bi neko mogao da podigne kapsulu, ne znajući šta je to.

„Ako imate kontakt ili ga imate blizu sebe, možete završiti sa oštećenjem kože, uključujući opekotine kože… i ako ga imate dovoljno dugo blizu sebe, mogli biste da izazovete ono što se zove akutna radijaciona bolest, a to će potrebno je neko vreme“, dodao je Robertson.

Rio Tinto je saopštio je da sarađuje sa vlastima na pokušaju pronalaženja radioaktivne kapsule koja je ovog meseca nestala u Zapadnoj Australiji.

„Prepoznajemo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog alarma koji je izazvao“, rekla je kompanija za BBC.

Nije prvi put da se Rio Tinto izvinjava

Ovaj incident dolazi u trenutku kada kompanija pokušava da popravi svoju reputaciju u Australiji nakon što je pogođena reakcijom zbog uništavanja svetih aboridžinskih skloništa u stenama u Zapadnoj Australiji.

Rio Tinto je uništio 46.000 godina stara skloništa u klisuri Juukan kako bi proširio rudnik gvozdene rude.

Incident je izazvao veliko negodovanje koje je dovelo do povlačenja nekoliko najviših šefova kompanije.

U septembru 2020. godine, tadašnji izvršni direktor Žan-Sebastijen Žak i drugi viši rukovodioci, uključujući šefove njenih odeljenja za rudu gvožđa i korporativne odnose, rekli su da će napustiti kompaniju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde