Do 2030. godine 100 miliona radnika moraće da promeni zanimanje

Foto: Envato Elements / halfpoint

Prema istraživanju konsultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Nemačku i Japan – ukupno 100 miliona radnika moraće da promeni zanimanje do 2030. godine.

Kako pokazuje istraživanje, porašće potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja (nauka, tehnologija, inženjering, matematika) i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalifikovanim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji, piše Telegram.

Smanjiće se potražnja i za jednostavnijim kancelarijskim zanimanjima. A posebno bi mogli biti traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlje planiraju velika ulaganja na tom području.

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvideti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, negovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim za pomoć starijim osobama.

Pored toga, McKinsey je u osam posmatranih zemalja analizirao 2000 zadataka u oko 800 poslova te su došli do zaključka da u naprednim ekonomijama oko četvrtine radne snage može da radi od kuće u rasponu od tri do pet dana nedeljno.

Naravno, postoje poslovi kod kojih je mogućnost rada na daljinu vrlo mala, a obično se radi o niže plaćenim poslovima koji su na udaru automatizacije. Ali, hibridni rad, kombinacija rada u kancelariji i od kuće, za veliki broj radnika postaće uobičajen, piše Telegram.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde