5 ’zlatnih’ oblasti u kojima se očekuje rast i veća potražnja stručnjaka

Bilo kakve prognoze, pa i poslovne, i dalje ostaju samo pretpostavke bez obzira ko ih iznosi.

Ipak, neke pojave i očekivanja su sasvim izvesna. Od 2019. analitičari primećuju trend nezapamćenog razvoja i napretka u oblastima koje podrazumevaju informacione tehnologije. Zdravstvo i zdravstvena zaštita su svakako, očekivano, u toj grupi brzorastućih oblasti. Potražnja stručnjaka će pratiti ove trendove.

Ako pratite poslovne trendove u razvoju karijera i potražnji stručnjaka, primetićete da su 2019. obeležile promene i menadžeri koji su te iste promene teško prihvatali. Naredna 2020. je donela opciju ’moranja’ – hteli, ne hteli, promene su se morale prihvatiti. Prošla 2021. je bila u znaku rada od kuće i drastičnih promena u odnosu zaposlenih prema poslu, radnoj sedmici i satima. Sve su ovo, svakako, procene koje će tek dobiti podršku u istraživanjima, ali jedno je sigurno – postoje oblasti koje će bez obzira na sve trendove u narednim godinama prosto vapiti za kadrom. Vapiće za ekspertima pre svega.

Koje su top 5 ’zlatnih’ oblasti koje će biti najperspektivnije u narednih nekoliko godina?

Zdravstvo i zdravstvena zaštita

Suvišno je komentarisati potrebu za medicinskim i farmaceutskim ekspertima u Covid i post-Covid eri. Postoji čak i istraživanje po kome je jedna trećina zaposlenih u zdravstvu izjavila da planira da napusti svoju profesiju i zdravstvo jer je pritisak preveliki.

Zanimljivo je da će do 2027. Americi trebati pola miliona medicinskih sestara. A, za sve koji bi da menjaju profesiju ili bi na sledeći profesionalni nivo, veoma je važna informacija da će biti velika potražnja za putujućim medicinskim sestrama. The Wall Street Journal čak navodi i da će to biti najplaćenija pozicija za medicinske sestre.

Informacione tehnologije

Razumljivo, ovo je oblast od koje se najviše i očekuje u narednim godinama. Ali, analitičari izdvajaju oblast razvijanja softvera i aplikacija kao najunosnije i najnaprednije. Prednost karijera koje se kreću u okvirima informacionih tehnologija je što je nebitno radno mesto, baš kao ni radno vreme. Traži se inovativan i funkcionalan proizvod.

Neki zavodi za statistiku čak navode da će napredak i primena softverskih rešenja otvoriti novih 300 hiljada pozicija u rangu ’odlično plaćenih’. Ovo je očekivanje za do kraja dekade i odnosi se na američko tržište.

Nabavka robe

Trend online kupovine ’i šta mi treba i šta mi ne treba’ koji je započeo 2020. i Covid zatvaranjem, nastavio se. U toku je, a i predviđa se velika potreba za menadžerima nabavke, logističarima, menadžerima distribucije robe.

Finansijski menadžment

Ovo je oblast koju analitičari sada nazivaju ’zlatnim poljem’ kad su karijere u pitanju. Očekuje se 15% veća potražnja finansijskih stručnjaka koji su vešti u analizama prihoda i potrošnje i povećanju profita.

Statistika

Ovo je relativno mlada nauka, ali, sudeći po istraživanjima i analitičarima, njeno doba tek dolazi. Statistika, sakupljanje i obrada podataka, potrebna je svakoj oblasti, a pogotovo se očekuje veća potražnja u oblastima osiguranja, procene rizika. Sasvim je očekivano da će po najavama do kraja dekade statističari biti traženi čak za 30% više. Tražiće ih kompanije da bi procenjivali očekivanu prodaju proizvoda i usluga, profit kao i potencijalne prepreke u poslovanju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] Ako pratite poslovne trendove u razvoju karijere i potražnju za stručnjacima, primijetit ćete da su 2019. godinu obilježile promjene i menadžeri koji su te iste promjene teško prihvaćali. Sljedeća 2020. donijela je opciju “morati” – htjeli ili ne htjeli, promjene su se morale prihvatiti. Proteklu 2021. godinu obilježili su rad od kuće i drastične promjene u odnosu zaposlenika prema poslu, radnom tjednu i satima. Sve su to, naravno, procjene koje će i dalje dobiti potporu u istraživanju, ali jedno je sigurno – postoje područja koja će, bez obzira na sve trendove u narednim godinama, jednostavno vapiti za kadrovima. Vapit će prije svega za stručnjacima-piše Bonitet.com. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde