Četiri veštine za kojima vrtoglavo raste potražnja

Veštačka inteligencija (AI) je najtraženiji proizvod nekoliko godina unazad, pa su najtraženija i sva znanja i veštine koji joj služe. Kako stvari stoje, AI preti da će zameniti ’ljudsku ruku’ u mnogim poslovnim sferama. Ako je neće u potpunosti zameniti, onda će bar delimično i ne u svim industrijama.

Automatizacija je tako sve više na ceni i svaka ljudska veština koja je razvija biće sve plaćenija. Koje su to četiri veštine ili skup veština koje tržište rada sve više traži?

Prikrivena pretnja

Met Sigelman je i zvanično pre nekoliko dana izneo sakupljene rezultate istraživanja Burning Glass Institute i upozorio na ’pojavu prikrivene pretnje koja je na horizontu o kojoj svi treba da razmisle’, kako je naveo.  

Jasno je da su ljudi čiji posao podrazumeva korišćenje veština automatizacije daleko bolje plaćeni. Činjenica je i da se i u svakom prosečnom zanimanju menjaju veštine potrebne za rad. Od optimizovane proizvodnje do analize baze podataka, ko ne ide u korak sa potražnjom i ne razvija veštine koje su na ceni, može biti u opasnosti“, rekao je Sigelman.

Po rečima Sigelmana određene pozicije i poslovi će nestati, a oni koji će ostati zahtevaće promene i savladavanje novih veština. U analiziranim konkursima za posao (228 miliona konkursa u prethodnih 7 godina) od ukupno oko 30 hiljada veština koje su grupisali, izdvojili su 444 grupe – od varenja i zidanja do programiranja. I, iz ove analize na površinu su izašle samo četiri veštine ili grupe veština kao najbrže rastuće od 2018. Iste te su se ispostavile i kao najrasprostranjenije (one koje se pojavljuju u najširem spektru industrija).

Koje su to četiri grupe veština koje su najtraženije i nude najveće mogućnosti za dobro plaćen posao?

Četiri veštine

Istraživanje je pokazalo da su veštine koje doprinose razvijanju:

  • Veštačke inteligencije i ’mašinskog’ učenja
  • Cloud computing-a (računarstvo u oblaku)
  • Produkt menadžmenta
  • Medija, društvenih mreža

najtraženije i najplaćenije. One zapravo prave disbalans na tržištu rada i nude najveće mogućnosti za sve koji traže dobro zaposlenje.

Voleli vi to ili ne, ovakve veštine će se kad-tad integrisati u posao koji obavljate“, rekao je Sigelman. U poslednjih pet godina prosečno zanimanje je promenilo čak 37% veština koje su potrebne za obavljanje posla. Razlozi su, pre svih, automatizacija i nova tehnologija.

Šta beleži pad?

Analiza je ukazala i na veštine i skup veština koje pokazuju negativan ili spor rast. Konkretno, veštine potrebne za poslovno savetovanje i specijalizovanu prodaju, traže se sve manje. Sledeće na listi su:

  • Arhitektura
  • Administracija
  • Veb dizajn i razvoj.  

Što se marketinga tiče Sigelman je istakao da je u ovom segmentu sve više kreativnih profesionalaca sa razvijenom desnom stranom kore velikog mozga. Oni vešto komuniciraju, ali nemaju dovoljno iskustva u novim dostupnim tehničkim znanjima i pitanjima kao što su automatizacija i analitika podataka.

U suštini, kada na tržištu primetite ovakve raskrsnice, znajte da će doći do nestašice“, istakao je Sigelman. Zanimljiva je i njegova konstatacija da je pojava nedostataka talenata tu i biće i u godinama koje dolaze iako je ekonomski rast izvestan.

Оno čemu sada svi svedočimo je neravnoteža između tržišta i specifičnih ljudskih veština koje su tom istom tržištu potrebne“, podsetio je Sigelman

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde