Rio Tinto uništio pećine stare 46.000 godina otpustio direktora i dao mu gotovo 20 miliona dolara

Sredinom februara pisali smo o tome kako kompanija Rio Tinto isplaćuje najveće dividende u svojoj istoriji. Pisali smo i kako se sve to dešava u godini u kojoj se kompanija optužuje za uništenje lokaliteta u Australiji, ali i sve većem broju udruženja u Srbiji koji se protive eksploataciji litijuma od strane iste. 

Sada nam stižu i nove vesti iz te kompanije.

Bivši izvršni direktor Rio Tinta Žan Sebastijan Žak prošle godine je dobio veliku isplatu, uprkos tome što je bio primoran da podnese ostavku zbog uništavanja svete autohtone lokacije u Australiji.

Žan Sebastijan Žak je u 2020. godini primio platu od 18,6 miliona dolara u koju ulaze i dugoročne podsticajne nagrade, što je gotovo duplo veći iznos u odnosu na 2019. (9,9 miliona dolara), kaže godišnji izveštaj kompanije, objavljen u ponedeljak.

Žak je pod pritiskom investitora bio prinuđen da napusti svoju funkciju prošlog septembra nakon demoliranja pećina Juukan Gorge u zapadnoj Australiji od strane njegove kompanije Rio Tinto. Kompanija je u maju prošle godine uništila 46 000 godina staro starosedelačko mesto kako bi proširila rudnik gvozdene rude, iako su lokalni čuvari zemlje, plemena Puutu Kunti Kurrama i Pinikura, sedam godina pokušavali da zaštite pećine.

Rio Tinto se kasnije izvinio za incident, a predsedavajući Sajmon Tompson priznao je: „Ono što se dogodilo u Juukanu bilo je pogrešno.“

Kompanija je smanjila bonuse za Žaka i još dvojicu starijih rukovodilaca, u vrednosti od 5 miliona dolara, ali to nije dovelo do smene nijednog rukovodioca, što je dovelo do većeg kritikovanja odgovornosti kompanije. Smena se dogodila 1.januara kada je Žak prepustio mesto prvog čoveka glavnom finansijskom direktoru Jakobu Stausholmu. 

Rio Tinto je u svom godišnjem izveštaju napisao da je, utvrđujući konačnu “isplatu” sva tri rukovodioca koja su odlazila, „odbor u potpunosti prepoznao težinu razaranja u klisuri Juukan, ali imajući na umu da trojica rukovodilaca nisu namerno prouzrokovala događaje, oni nisu učinili ništa nezakonito, niti su se ponašali neiskreno ili namerno zanemarivali svoje dužnosti “.

Takođe su dodali da se u obzir mora uzeti i „gubitak posla za tri pojedinca, nasuprot značajnim dostignućima tih rukovodilaca tokom mnogih godina“.

„U tom kontekstu, gubitak zaposlenja smatramo većom sankcijom“, napisala je kompanija, a preneo CNN.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Pa ovi nasi gilipteri sve nadju neke partnere I kompanije, koje sve ruse I unistavaju radi profita, a bogami daju idobre pare za saradnju.Jadni smo ti mi.Unistice nad ‘dokratija’.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde