Ruski milijarder kupio hrvatskog konditora

Foto: Envato Elements / shotprime

Hrvatska konditorska kompanija Zvečevo dobila je novog vlasnika. U pitanju je zagrebačka podružnica kompanije Flexway, čiji je vlasnik Denis Štengelov, ruski milijarder. Cifra transkacije nije saopštena.

Ovo se desilo nakon što je većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao više od 75 odsto udela u Zvečevu. Kompanija je pre nekoliko godina imala određene finansijske probleme (bila je i u predstečajnom postupku), ali su oni poslednjih godina donekle prevaziđeni. Prošlu je godinu Zvečevo zaključilo sa prihodima od 14,5 miliona evra, 37 odsto više nego godinu ranije. Osetno je smanjen i gubitak, sa 842 hiljade evra u 2022. na 174 hiljadu evra u prošloj godini.

Vlasnik Flexway-a Denis Štengelov ima većinski vlasnički udeo u jednoj od vodećih ruskih prehrambenih kompanija, KDV-u. KDV se bavi i proizvodnjom konditorskih proizvoda i poslastica, u njegovu je vlasništvu maloprodajni lanac Yarche, koji u Rusiji ima maloprodajnu mrežu s više od hiljadu supermarketa. Štengelov je, prema dostupnim podacima, ruski državljanin koji godinama živi u Australiji, a zbog Ukrajine je na popisu sankcionisanih osoba, piše Jutarnji list.

Zvečevo je u 2022. godini imalo oko 150 zaposlenih, a ostvarilo je prihod u iznosu 10,6 miliona evra i gubitak malo veći od 800.000 eura. Ranije je kompanija prodala proizvodnju poznatih brendova jakih alkoholnih pića. U septembru 2021. taj je deo poslovanja preuzeo JAP 1921, ćerka firma poznatog distributera Alca iz Zagreba. Zagrebačka Alca preuzela je operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne celine jakih alkoholnih pića, prava intelektualnog vlasništva i radnike. Sredstva dobijena prodajom trebala su se iskoristiti za dovršetak finansijskog restrukturiranja Zvečeva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde