SAD: U marketing putem influensera preko tri milijarde dolara

Istraživačka i analitičarska kuća Insider Intelligence objavila je svoju analizu marketinškog tržišta koje se tiče oglašavanja na društvenim mrežama korišćenjem uticajnih i slavnih osoba, tzv. influensera.

Prema njihovim podacima, ove godine će, samo na području SAD-a, kompanije u marketing putem influensera uložiti 3,69 milijardi američkih dolara. Biće to prvi put da se u ovaj oblik oglašavanja ulaže preko 3 milijarde dolara u SAD-u, a porast u odnosu na prošlu godinu iznosiće preko 33%.

Bug.hr piše da plaćanje influensera za promociju raznih proizvoda i usluga nije novost, a poslednjih godina beleži sve veću prisutnost u celom svetu. Ova industrija na društvenim je mrežama prošle godine ipak rasla nešto sporije (za oko 14%) jer su kompanije pod uticajem pandemije smanjivale svoje budžete za ovaj oblik promocije. Ali, ovi analitičari predviđaju kako će se ove godine sve to kompenzovati i kako će influenseri ponovno dobro zarađivati od plaćenog sadržaja koji kreiraju za svoje naručioce.

Sledeće godine u SAD-u će se za ovaj oblik marketinga izdvojiti preko 4 milijarde, a 2023. godine čak i bliže 5 milijardi dolara. Iako ove procene iznosa vrede za tržište SAD-a, lako je zaključiti da trendovi nisu ništa drugačiji niti na ostalim velikim tržištima, poput onog dalekoistočnog ili evropskog. Ulaganja koja su ovdje analizirana uključuju samo plaćanje influensera za njihov sadržaj u novcu, dakle analiza ne uključuje razne besplatne proizvode, usluge, putovanja i slične pogodnosti koje influenseri redovno kompenzuju svojim uslugama.

Ovogodišnji porast tržišta influensera pripisuje se i ponovnom aktiviranju industrije putovanja, jer su kompanije iz turističkog sektora tradicionalno veliki ulagači i često koriste influensere za promociju.

Kad je reč o platformama, Instagram je i dalje vodeći s oko 50% tržišnog udela, a slede ga YouTube i Facebook. TikTok je i dalje nešto slabiji u apsolutnim iznosima ali beleži velike stope rasta.

Poređenja radi, dok će na influensere američke kompanije ove godine dati spomenutih 3,69 milijardi, u klasični marketing na društvenim će mrežama uložiti čak 58,66 milijardi dolara – pa prostora za porast prihoda influensera očito i dalje ima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde