Samo ne na sud: Vlada Hrvatske kompaniji Colgate isplaćuje skoro 40 miliona evra

Vlada Hrvatske dala je saglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljskom rešenju spora između Republike Hrvatske i američke kompanije Colgate/McCallum, na temelju kojega se toj kompanije isplaćuje 297 miliona kuna (39 miliona evra) iz državnog budžeta, prenose hrvatski mediji.

Nagodbom bi se, kažu u Vladi, konačno rešio spor između Republike Hrvatske i američkog investitora proizašao iz postupanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji nakon promene vlasti 2000. godine nije u potpunosti izvršio ugovore o nadoknadi deonica u programu kuponske privatizacije.

Američkom investitoru isplatiće se 297 miliona kuna, a on se zauzvrat odriče pokretanja bilo kakvih sudskih i arbitražnih postupaka protiv Republike Hrvatske. Dodatno se obavezuje da u idućih pet godina najmanje 100 miliona kuna od spomenutog iznosa uloži nazad u Hrvatsku.

Nagodbom bi se izbegao sasvim izvestan arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicijskih sporova (ICSID), a izbegava se i tužba U.S. International Development Finance Corporation-a, razvojne banke SAD-a, pred američkim sudom zbog polise osiguranja ulaganja koju investitor ima, kažu u Vladi.

Pored toga, nagodbom se od državnog budžeta otklanja potencijalna obaveza veća od 1,25 milijardi kuna, uz dodatne visoke troškove stranih advokatskih kancelarija, svedoka, veštaka i rada arbitražnog suda, a izbegava se i reputacijska šteta za Hrvatsku kao ulagačko odredište, kažu u Vladi i ističu da sklapanje nagodbe podržava američka ambasada u Hrvatskoj.

Procena potencijalne obaveze Republike Hrvatske temelji se na Notice of Dispute koju je investitor dostavio Republici Hrvatskoj 12. avgusta 2020., u kojoj se investitor poziva na povrede odredaba Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o podsticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je potpisan 1996., i to na povrede odredaba o nacionalnom tretmanu, povrede odredaba o poštenom i pravičnom tretmanu, uskraćivanje efikasne sudske zaštite.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde