Slovaci grade giga fabriku u Ćupriji – subvencija države 419 miliona evra

Foto: Envato Elements / Pressmaster

Ključne tačke
  • Slovačka kompanija InoBat objavila je da će u Ćupriji graditi giga fabriku namenjenu proizvodnji i recikliranju baterija za električna vozila.
  • Ovo će biti druga InoBat-ova fabrika ove vrste u jugoistočnoj Evropi, a kako se navodi na sajtu kompanije dogovoren je indikativni paket podsticaja od 419 miliona evra od Vlade Srbije.
  • Ovde je posebno zanimljiva priča sa Rio Tintom, jer je pre dve godine kompanija objavila saradnju sa InoBat-om

Slovačka kompanija InoBat objavila je da će u Ćupriji graditi giga fabriku namenjenu proizvodnji i recikliranju baterija za električna vozila.

Ovo je ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Ministarstvom finansija Republike Srbije i opštinom Ćuprija. Prethodni Memorandum o namerama sa Vladom Srbije potpisan je krajem prošle godine.

Giga fabrika u Ćupriji deo je projekta reciklaže kodnog naziva ‘Lav’, koji je bio u razvoju poslednje 2 godine sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Ovo će biti druga InoBat-ova fabrika ove vrste u centralno-istočnoj Evropi, a kako se navodi na sajtu kompanije dogovoren je indikativni paket podsticaja od 419 miliona evra od Vlade Srbije.

Zašto Ćuprija?

Objekat će sastavljati rešenja za skladištenje energije (ESS), kao i baterije za električna vozila (EV), kao i postrojenja za reciklažu u skladu sa InoBat-ovom #C2C platformom za kružni razvoj lanca vrednosti.

Marijan Boček, izvršni direktor InoBata, rekao je da su izabrali Ćupriju kao drugu InoBatovu lokaciju u ovom delu Evropu zbog njene gostoljubive i željne lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti.

“Još jedna veliki „plus“ Ćuprije je potencijal za zajednički razvoj sopstvene distribuirane energetske pametne mreže i električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju.”

Saradnja sa Rio Tintom

InoBat je slovačka kompanija specijalizovana za pionirsko istraživanje, razvoj, dizajn, proizvodnju, snabdevanje i reciklažu inovativnih električnih baterija. InoBat na svom sajtu navodi da je podržan od strane “snažnog konzorcijuma strateških investitora i partnera” kao što su Rio Tinto, Gotion, Amara Raja, Ideanomics i IFC, članice Svetske banke.

Ovde je posebno zanimljiva priča sa Rio Tintom, jer je pre dve godine kompanija objavila saradnju sa InoBat-om, a tim povodom, direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson, rekla je da se time “stvara nada” da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji.

„Rame uz rame sa kompanijom ‘Rio Tinto’, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju”, rekao je tada izvršni direktor kompanije „Inobat Auto” Marijan Boček.

U Subotici će se graditi prva gigafabrika litijum-jonskih baterija u Evropi

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. U Ćupriji građani o ovome apsolutno neznaju ništa. I verujte da nisu dobrodošli!
    Napisali ste da dolaze baš u Ćupriju zbog proaktivne opštinske vlasti, proaktivno su samo kada je njihov džep u pitanju. Pa ne zovu ih Ćupričani bez razloga Procenat i Evrić.
    A o radu kafilerije i nepoštovanju procesa rada i da ne govorim.
    Premijerki treba svakako čestitati na genijalnosti, pre dve godine im zabranjuje otvaranje rudnika, a sada ih još novčano nagrađuje parama građana. Rio tinto se inače proslavio i u Americi sa eko incidenti a, a u Srbiji će svakako sve raditi po zakonu, svakako časne im Bajdenove.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde