Slovenački Elan posle 15 godina vraća se na tržište bicikala

Slovenačka firma Elan posle 15 godina vraća se na tržište bicikala. Kompanija je najavila širenje brenda na segment brdskih bicikala, a osmislila je i kolekciju za biciklizam.

Kako je iz kompanije saopšteno, ova kolekcija namenjena je najširem delu populacije. Reč je o proizvodima za koje nije potrebno vrhunsko znanje, već samo “puno dobre volje i sportskog veselja”.

Prvi deo programa su brdski i treking bicikli za žene, muškarce i decu, a njih će biti moguće kupiti u Hervis radnjama, kao i u Elanovoj sportskoj trgovini u Begunju i online radnji. Elan će u regonu  razviti i testne centre u kojima će odabrani proizvodi biti dostupni za testiranje široj publici, saopšteno je.

Elan, najviše poznat po proizvodnji zimske opreme, osnovan je 1945.godine, a poslednjih godina je menjao vlasnike. Trenutno je slovenačka firma u vlasništvu finskog fonda KJK sa sedištem u Luksemburgu, koji ju je 2019.godine preuzeo od kompanije Wiltan Enterprises, koja posluje u okviru ruskog finansijskog fonda VR Kapital. Te 2015. godine Elanu je pretio stečaj jer zbog propisa EU nije mogao i dalje da dobija državnu pomoć.

O Elanu

Elan je osnovan pre 77 godina kada je Rudi Finžgar sa grupom prijatelja osnovao malu zadrugu, a koja je krenula sa proizvodnjom skija. U samim počecima Finžgar i prijatelji proizvodili su oko 800 pari skija, a ubrzo su otvorili i svoju prvu radnju pa su započeli i sa izvozom skija u SAD.

Najvažnije godine u razvoju Elana bile su, 70-e godine prošlog veka kada na njihovim skijama vozi jedan od apsolutno najvećih skijaša u istoriji svetskog skijanja, Ingemar Stenmark, dok sama firma postaje jedan od najjačih brendova na području proizvodnje skija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde