Šta je zapravo Šeril Sandberg radila poslednjih 10 godina u Facebook-u?

Šeril Sandberg u sredu je objavila da napušta kompaniju Meta, nekadašnji Facebook, posle 14 godina koliko je provela u kompaniji.

Ali kako pišu američki mediji, ona odlazi iz Meta kao jedna od najuspešnijih i najbogatijih žena. Prema Forbes-u, njeno bogatstvo je procenjeno na 1,6 milijardi dolara, što je čini drugom najbogatijom ženom u tech industriji posle Meg Vitman, koja je na čelu kompanije Hewlett Packard Enterprise (3,2 milijarde). To je čini i jedinom milijarderkom koja nije bila izvšrni direktor kompanije niti osnivač.

Agresivan prodavac akcija

A zašto? Naime, kako piše CNBC Sandberg je dok je radila u Facebook-u prodala akcija kompanije u kojoj je radila za više od 1,7 milijardi dolara.

Dok mnogi korporativni rukovodioci imaju tendenciju da zadrže većinu svojih akcija kao dokaz poverenja u svoje kompanije, Sandberg je bila agresivan i dosledan prodavac akcija Facebook-a.

Tokom protekle decenije, prema istraživačkim firmama koje prate prodaju akcija, Sandberg je prodala preko 75% svojih akcija. Ukupno je, prema analitičkoj kompaniji VerityData, prodala preko 22 miliona akcija za više od 1,7 milijardi dolara.

„Njena prodaja u protekloj deceniji čini je jednom od najvećih prodavaca insajdera u bilo kojoj američkoj kompaniji“, rekao je Ben Silverman, direktor istraživanja u VerityData.

Humanitarni rad i donekle skroman život

Međutim, kako je i objavila, sada će se posvetiti humanitarnom radu, a svoje filantropske sklonosti pokazala je i u prethodnim godina. Podržala je fondove sa stotinama miliona dolara, a procenjuje se da je izraženo u akcijama fondovima donirala skoro pola milijarde dolara.

Sandberg je takođe bila aktivan politički donator, dajući doprinos demokratskim kandidatima i često domaćin demokratskih akcija prikupljanja sredstava.

Uprkos statusu milijardera, Sandberg nije pokazala sklonost prema jahtama, privatnim avionima i kućama na plaži koju pokazuju drugi tajkuni iz tehnološkog sveta, piše CNBC. Prema izveštajima medija, 2013. godine preselila se u novoizgrađenu kuću od 9.200 kvadratnih stopa u Menlo Parku u Kaliforniji, u blizini sedišta Facebook-a, koja ima vinsku sobu, teretanu, vodopad i solarne panele na krovu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde