Šta o novcu treba da naučimo od Japanaca?

Pitanje ličnih finansija i novca jeste pitanje zarade i potrošnje, planiranja i procene. Ali, složićete se da se i vi, kao i većina, hvatate za novčanik kada ste depresivni, umorni, tužni, kad vam treba malo utehe i podrške.

(Iz istih razloga mnogi se hvataju za vrata frižidera.)

Finansijski eksperti će se držati stava da je rukovanje novcem pitanje znanja, ali, za većinu troškova koje napravite pre će vam trebati psiholog nego finansijski savetnik.

Kako vam u kontroli potrošnje i finansijama mogu, na primer, pomoći Japanci i njihov odnos prema novcu?

Dovoljno je da se osvrnete da nekoliko japanskih reči i njihovo značenje.

Budi zadovoljan

’Chisoku’ vam govori da budete zadovoljni onim što imate. U knjizi Jednostavno srećan život Šunmjo Masuno objašnjava značenje ove reči:

U budizmu ’Chisoku’ kažemo kad mislimo ’Budi zadovoljan’. Kada znate koliko vam je dovoljno, nalazite zadovoljstvo u onome što već imate. Ljudska želja je beskrajna. Kada dobijte jednu stvar, želećete još deset takvih. Iako znate da vam ne trebaju, nećete moći da obuzdate svoju želju i da sebe zadovoljite. Moramo sebe da naučimo da kažemo sebi ’Ovo je za mene dosta!’

Ovakav stav će bam biti od velike koristi ako želite da dovedete u red svoje finansije.

Staro i novo

’Wabi Sabi’ znači da tražite lepotu u nesavršenosti. Ovo je zapravo borba između starog i novog gde pobedu nad sjajem noviteta pobedu nose stare stvari. Aktuelna hiperprodukcija predmeta zasniva se na primamljivosti novih, lepih stvari. „Kada počnete da poštujete lepotu i karakter stvari koje već imate, shvatićete da nećete morati da ih suviše često zamenjujete novim“

Iznova, iznova

’Mitate’ znači da ’gledate iznova’, tačnije da nađete neku novu upotrebnu vrednost za stvari ili predmete koji su vam uobičajeni i koje poznajete. Ovakav odnos prema predmetima omogućiće vam da ih maksimalno iskoristite.

Šta je ovde poenta?

Treba da naučite da otkrivate nove mogućnosti koje se kriju u svakom predmetu ili poslu. Svet nisu samo fiksni objekti, već je svuda moguće novo razumevanje i organizacija što donosi nove prilike. Na primer, možda u delu vaše pradavnice ima prostora da otvorite mali kafić, ili možda vaše višegodišnje prijateljstvo možete da pretvorite u uspešnu poslovnu saradnju.

Vrednost života (nije u novcu)

’Ikigai’ (iki – život, gai – vrednost) vam omogućuje da se „radujete budućnosti čak iako ste trenutno nesrećni“, piše klinički psiholog Hesagava. Najbolje ćete razumeti značenje ’ikigaija’ ako zamislite Venom dijagram preseka četiri svojstva:

  • Ono što volite
  • Ono u čemu ste dobri
  • Ono što je svetu potrebno
  • Ono za šta možete da budete plaćeni

’Ikigai’ je ono zbog čega ustajete svako jutro, ali za Japance ne mora da ima nikakve veze sa prihodima.

https://bonitet.com/prica-o-dva-oca-i-novcu-koju-necete-cuti-u-skoli/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde