Sud naredio likvidaciju kineskog giganta

Foto: Envato Elements / halfpoint

Sud u Hong Kongu naredio je likvidaciju imovinskog giganta China Evergrande Group.

Odluku o likvidaciji najzaduženijeg investitora na svetu s više od 300 milijardi dolara ukupnih obaveza donela je hongkonška sutkinja Linda Čan, koja je istakla da Evergrande nije bio u mogućnosti da ponudi konkretan plan restrukturiranja uprkos mesecima kašnjenja.

“Vreme je da sud kaže da je dosta”, rekla je ona.

Čan će dati razloge za odobravanje likvidacije, a očekuje se da će privremeni likvidator biti postavljen za nadgledanje Evergrande-a pre stalnog imenovanja.

Evergrande, koji ima 240 milijardi dolara imovine, poslao je zbog svog ogromnog duga celi sektor nekretnina u probleme, a odluka o likvidaciji će verovatno dodatno potresti ionako krhka kineska tržišta kapitala i nekretnina, ocenjuje Reuters, prenosi Investitor.

Dugoročno dobro, kratkoročno…

Peking se bori sa lošom ekonomijom, najgorim tržištem nekretnina u poslednjih devet godina i berzom koja se nalazi blizu petogodišnjeg minimuma, tako da bi svaki novi udar na tržišta mogao dodatno potkopati napore kreatora politike da podstaknu rast.

“Likvidacija Evergrandea je znak da je Kina spremna ići na krajnje ciljeve kako bi ugušila balon nekretnina”, rekao je Endrju Kolier, izvršni direktor Orient Capital Research-a.

“Ovo je dugoročno dobro za ekonomiju, ali kratkoročno veoma teško”, ocijenio je.

Evergrande je u ponedeljak podneo zahtjev za još jedno odgađanje likvidacije jer je njegov advokat rekao da je postigao “određeni napredak” u pogledu predloga restrukturiranja. U najnovijoj ponudi, investitor je predložio da kreditori razmene svoje dugove u sve deonice koje kompanija drži u svoje dve jedinice u Hong Kongu.

Proces likvidacije mogao bi biti komplikovan s potencijalnim političkim posledicama, s obzirom na mnoge uključene faktore.

Likvidacija tema od 2022.

Evergrande je skoro dve godine radio na planu rekonstrukcije duga od 23 milijarde dolara sa grupom kreditora poznatom kao ad hoc grupa vlasnika obveznica. Njegov prvobitni plan propao je krajem septembra kada je kompanija rekla da je njen osnivač, milijarder Hui Ka Jan pod krivičnom istragom.

Zahtev za likvidaciju je prvi put u junu 2022. podneo Top Shine, investitor u Evergrande-ovoj jedinici Fangchebao, koji je rekao da kompanija nije ispoštovala ugovor o otkupu deonica koje je kupila u podružnici.

Postupak je odlagan više puta, a sutkinja Čan je ranije rekla da će decembarsko ročište biti poslednje pre nego što se donese odluka da li da se likvidira Evergrande u nedostatku “konkretnog” plana restrukturiranja.

Sud u Hong Kongu naložio je nedavno likvidaciju još najmanje tri kineska developera nekretnina otkako se trenutna dužnička kriza razvila sredinom 2021.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde