Švedska zbog ekoloških ciljeva gradi nove nuklearne reaktore

Foto: Envato Elements / wirestock

Švedska ministarka životne okoline Romina Pourmokhtari objavila je da Švedska mora udvostručiti svoju proizvodnju električne energije u sledećih 20 godina kako bi ispunila svoje ekološke ciljeve. To nameravaju postići i izgradnjom deset novih nuklearnih reaktora.

U Švedskoj trenutno radi šest nuklearnih reaktora u tri nuklearne elektrane, s kojima ta zemlja proizvodi trećinu električne energije. Švedska vlada planira da promeni zakon koji trenutno dozvoljava maksimalno deset nuklearnih reaktora u zemlji, prenosi Seebiz.

Ministarka Pourmokhtari rekla je da zakonska ograničenja nisu u skladu „s modernim pogledom na nuklearnu energiju“. Dodala je da će takođe pojednostaviti procedure za izgradnju novih reaktora, koji trenutno smeju da se grade samo na lokacijama postojećih nuklearnih elektrana u Forsmarku, Oskarshamnu i Ringhalsu.

Vladini planovi su naišli na kritike. Lars J Nilson, profesor na Univerzitetu Lund i član Evropskog savetodavnog odbora za klimu, govorio je za Guardian protiv tvrdnji vlade da su novi reaktori neophodni. Zalagao se za širenje proizvodnje energije vetra.

Na neobvezujućem referendumu 1980. Šveđani su podržali postupno ukidanje nuklearne energije. Od tada je Švedska zatvorila šest od svojih dvanaest reaktora.

Međutim, 2016., pod vladom Stefana Lofvena, velika politička većina pristala je da ponovo postupno poveća proizvodnju nuklearne energije.

Izgradnja novih trebala bi zameniti dotrajale reaktore, koji su na kraju životnog veka, jer su izgrađeni 70-ih i 80-ih godina, prenosi The Local Sweden.

Nova desničarska vlada pod vodstvom Ulfa Kristersona najavila je izgradnju novih reaktora i promenu ekoloških ciljeva sa „100% obnovljive energije“ na „100% nefosilnu energiju“ odmah nakon preuzimanja vlasti prošle jeseni.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde