Tajger Vuds i Nike su dokazali da je moguće ostati prijatelj posle raskida

Foto: Bonitet.com / Midjourney

Generacije ljubitelja golfa ne znaju za svet u kome najveća zvezda tog sporta ne nosi legendarni swoosh znak. Međutim dogodilo se nezamislivo i ta era se završila.

Tajger Vuds je početkom godine na platformi X otkrio da, nakon 27 godina, raskida ugovor sa Nike-om. Petnaestostruki šampion zahvalio se kompaniji na podršci, koja je potpisana 1996. i tokom koje je zaradio više od 600 miliona dolara.

„Pre više od 27 godina, imao sam sreću da započnem partnerstvo sa jednim od najpoznatijih brendova na svetu“, napisao je Vuds. “Strast i vizija bivšeg generalnog direktora Fila Najta stvorile su ovo partnerstvo i želim se zahvalim lično njemu ali i svim zaposlenima i neverovatnim sportistima sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim na tom putu”.  Vuds nije otkrio detalje o novom sponzoru, ali je nagovestio da će „novo poglavlje“ otkriti sledećeg meseca.

Jednako „džentlemski“ uzvratio je i Nike koji je na Instagramu čestitao Vudsu na svim dosadašnjim dostignućima, fotografijom na kojoj je on u prepoznatljivoj crvenoj majici, naslovljenom: „Bila je ovo neverovatna partija“.  „Tajgere, izazvao si svoju konkurenciju, stereotipe, konvencije, oldschool način razmišljanja. Izazvao si čitavu instituciju golfa. Izazvao si nas. I najviše od svega sebe. I za taj izazov smo zahvalni.“

Prijateljski razlaz

Retko se može videti da brend i sportista tako javno objavljuju (prijateljski) razlaz, ali to je samo “krunski dokaz” partnerstva koje je obema stranama donelo toliko toga.

Nike je bio lojalan Vudsu od prvog, petogodišnjeg ugovora vrednog 40 miliona dolara, potpisanog ubrzo nakon što je on postao profesionalac. Ipak, najvažnije je što je brend bio jedan od retkih sponzora koji je ostao njega nakon skandala sa neverstvom 2009. godine, kada je njegov imidž bio ukaljan, a budućnost u sportu neizvesna. Nike je možda osećao da mu to i duguje, s obzirom na to da je u suštini izgradio čitav biznis sa golfom na njegovim plećima, što im je omogućilo da se prošire van osnovnih sportova: atletike, fudbala i košarke. Vuds im se zahvalio na najbolji mogući način, doduše kasnije no što se očekivalo: vratio se na takmičenja i trijumfovao na Mastersu 2019., i time “isporučio” narativ o povratku šampiona u stilu Rokija Balboe, koju su Nike-ovi marketari pripremali čim je ponovo kročio na teren 2010. godine.

Međutim, u prethodnih nekoliko godina, Vuds je postao sve selektivniji u turnirima na kojima igra zbog povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći 2021. Čak i kada igra, nosi cipele za golf marke FootJoy jer mu one pružaju bolju potporu nakon operacije desne noge .

Prateći konkurenciju

S druge strane, a i prateći ono što njihov najveći konkurent Adidas radi, Nike od 2016. godine smanjuje svoja ulaganja u golf, kada su odlučili da, usled pada prodaje, izađu iz poslovanja sa opremom (štapovi, loptice, torbe). Jasno je da je kompanija, kao lider na tržištu, ipak morala da ostavi “sentiment” po strani, procenivši da više ne vredi da se takmiči sa specijalizovanim brendovima kao što su Titleist, TailorMade i Callavai.

Ovakav splet okolnosti sa obe strane značio je da je istek desetogodišnjeg ugovora sa Vudsom, vrednog 105 miliona američkih dolara, krajem prošle godine, verovatno bio pravi trenutak za rastanak.

Što se Vudsove budućnosti u sponzorstvima tiče, on možda jeste na zalasku svoje karijere ali i dalje donosi značajnu vrednost svakom brendu koji želi da se poveže sa njim. Najbolji primer je slučaj Rodžera Federera, još jednog sportiste iz GOAT kategorije koji se razišao sa Nike-om pred kraj svoje teniske karijere. Švajcarac je potpisao ugovor od 300 miliona dolara sa japanskom brendom Uniqlo i investirao u novi fitnes brend On Running (procenjuje se da njegov udeo od tri odsto sada vredi 200 miliona dolara). Ovo bi mogao biti jedan put za golfera, koji je pokazao svoj talenat za preduzetništvo kroz ulaganja u indoor turnir TGL, zajedno sa još jednom golf zvezdom Rorijem Mekilrojem, i T-Squared Social, premijum sportskim barom, koji drži zajedno sa Džastinom Timberlejkom.

Tajger Vuds i Nike – civilizovan razlaz

Poznate ličnosti sve češće traže finansijski udeo u kompanijama koje promovišu, zbog toga što žele da donose odluke o tome šta rade sa svojim kapitalom i svojim ličnim brendom kako bi bili sigurni da je u skladu sa načinom na koji žele da budu percipirani. Tako recimo bek San Francisco 49ersa Kristijan Mekefri, bek Atlanta Hoksa Trej Jang, pa čak i pevačica Keri Andervud, imaju udeo u kompaniji Bodiarmor u vlasništvu Coca-Cola Co. Kvoterbek NFL-a Patrik Mahomes, teniserka Naomi Osaka i NBA igrači Entoni Dejvis, Kris Pol i Rasel Vestbruk imaju udeo u kapitalu u zdravstveno-tehnološkoj kompaniji Hiperice.

Što se Nike-a tiče, šuška se da oni žele da u potpunosti izađu iz golfa međutim njihovi čelni ljudi su to demantovali.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde