Talibani ušli u banku i isterali devet žena sa svog radnog mesta

Svetski mediji bruje o dešavanjima u Avganistanu i povratku talibana u Kabul, ali jedan incident pokazuje kako će se od sada stvari rešavati u ovoj azijskoj zemlji. 

Agencija Reuters prenosi da su početkom juna talibani, tokom napredovanja protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u kancelarije banke Azizi u južnom gradu Kandaharu i isterali devet žena sa svog radnog mesta.

Ovaj incident, navodi agencija, rani je znak da bi radikalni militanti mogli ukinuti prava koja su pripadala Avganistankama u proteklih 20 godina.

Naoružani napadači otpratili su ih do kuća i rekli im da se ne vraćaju na posao. Objasnili su im da na njihovo mesto mogu doći njihovi muški rođaci, kazale su za Reuters tri isterane žene i direktor banke.

Zaista je čudno što vam ne dopuštaju da dođete na posao, ali što je tu je”, rekla je za Reuters Nur Katera, 43-godišnjakinja koja je radila u računovodstvu banke.

“Naučila sam engleski i znam da se služim računarom, ali sada ću morati da pronađem posao na kojemu ću raditi samo za ženama”, dodaje.

Kada su poslednji put vladali Avganistanom, od 1996. do 2001., ženama je bio zabranjen rad, devojčice nisu mogle pohađati školu, dok su žene morale da nose burku i nisu smele da izlaze iz kuće bez muža ili rođaka. Žene koje bi prekršile neka od ovih pravila bile su izložene poniženju i pretukla bi ih talibanska verska policija u skladu sa striktnom primenom islamskih zakona.

Tokom neplodotvornih razgovora o političkom rešenju krize poslednjih godina talibani su obećali zapadu da će žene imati prava u skladu sa islamom, što će uključivati pravo na rad i obrazovanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde