Zašto žene na visokim pozicijama napuštaju Goldman Sachs?

Foto: Envato Elements / Pressmaster

Ključne tačke
  • Kada je Dejvid Solomon postao izvršni direktor Goldman Sachs-a, pre nešto više od pet godina, on je kao prioritet stavio promovisanje žena na najviše pozicije u firmi.
  • Otprilike dve trećine žena koje su bile partnerke na kraju 2018. napustile su firmu ili više nemaju tu titulu, pokazala je analiza Wall Street Journal-a.
  • Generalna previranja u Goldmanu poslednjih godina dovela su do odlaska i muškaraca i žena. Ali upravljačke odluke i prakse su imale veći uticaj na manji broj ženskih partnera.

Goldman Sachs, gigant investicionog bankarstva, suočava se sa egzodusom žena koje se nalaze na top pozicijama.

Kada je Dejvid Solomon postao izvršni direktor Goldman Sachs-a, pre nešto više od pet godina, on je kao prioritet stavio promovisanje žena na najviše pozicije u firmi. Ovih dana će se na večeri u svom stanu na Menhetnu, na koju je pozvao partnerku u firmi, suočiti sa pitanjima zašto to nije uspelo.

Otprilike dve trećine žena koje su bile partnerke na kraju 2018. napustile su firmu ili više nemaju tu titulu, pokazala je analiza Wall Street Journal-a.

Nijedna žena trenutno ne vodi veliku diviziju ili se interno posmatra kao kredibilan kandidat da jednog dana nasledi Solomona. Dve od osam izvršnih direktora u Goldmanu su žene – na pravnim i računovodstvenim pozicijama koje ne stvaraju prihode.

Odlasci posle 20 godina u kompaniji

Jedna od onih koja je otišla je Stefani Koen. Koen je bila uspešna investiciona bankarka koji je premeštena da bude kopredsedavajući poslovanja potrošača i upravljanja bogatstvom krajem 2020. godine, što ju je učinilo jednom od retkih žena u Goldmanovoj istoriji koja je vodila veliki odeljenje u firmi. Ali taj deo kompanije imao je već imao duboke nedostatke i kritičare na visokom nivou unutar kompanije. Nakon milijardi gubitaka, Goldman se povlači iz ovog poslovanja. Koen je prošlog juna otišla na odsustvo iz ličnih razloga, i nije se vratila. Kako izveštava WSJ, ona je novi šef strategija u Cloudfare-u, pružaocu cloud usluga. Ona je u Goldman Sachs-u provela skoro 25 godina, kako piše u njenoj biografiji na LinkedIn-u.

Među onima koje su otišle su i Bet Hamak, koja je dve decenije vodila poslove i bila finansijski direktor kompanije, kao i Suzi Šer, partner u kompaniji od 2006, a u poslednje dve godine predsednikom globalnih finansija.

Generalna previranja u Goldmanu poslednjih godina dovela su do odlaska i muškaraca i žena. Ali upravljačke odluke i prakse su imale veći uticaj na manji broj ženskih partnera.

Ocrnjen rad partnerki

Trenutni partneri u kompaniji, za WSJ  su opisali slučajeve u kojima je, odvojeno od pregleda učinka, ocrnjen rad partnerki. Neke partnerke su zabrinute da jedan od najmoćnijih rukovodilaca u Goldmanu, Mark Nahman, sada globalni šef upravljanja imovinom i bogatstvom, podriva njihove karijere govoreći drugim rukovodiocima da one ne mogu da budu lideri, ne znaju kako da rade svoj posao, su „lagani“ ili im nedostaju određeni kvaliteti.

Dok neki kažu da je Nahman podjednako kritičan prema muškarcima,  jedna od partnerki u kompanij kaže:

„On je slep za činjenicu da je teže raditi ono što ja radim jer sam ovde žena.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde