28-godišnjak kupuje većinski udeo u medijskom gigantu za 800 mil dolara

Foto: LinkedIn

Ključne tačke
  • Ostin Rasel (28) izvršni direktor kompanije Luminar Technologies,  saopštio je da kupuje većinski udeo u Forbes Global Media Holdings.
  • On je rekao da planira da napravi novi odbor za Forbes koji će se sastojati od američkih stručnjaka za medije, tehnologiju i veštačku inteligenciju.
  • Rasel se pridružuje listi bogatih osnivača startapa koji su u poslednjoj deceniji kupili neki od medija.

Ostin Rasel (28) izvršni direktor kompanije Luminar Technologies,  saopštio je da kupuje većinski udeo u Forbes Global Media Holdings.  Ovaj ugovoru procenjuje poslovni medij na skoro 800 miliona dolara.

Rasel, koji je osnovao kompaniju ​​koja proizvodi senzore i softver koji se koriste za bezbednost i funkcije autonomne vožnje, rekao je da je pristao da kupi 82% udela u Forbes-u. Njegova kupovina uključuje preostali deo kompanije u vlasništvu istoimene porodice i privodi kraju dug proces prodaje.

Rasel se pridružuje listi bogatih osnivača startapa koji su u poslednjoj deceniji kupili neki od medija, pošto se medijska industrija suočava sa disruptivnim delatnostima velikih tehnoloških platformi i bori se sa prelaskom sa štampanog na onlajn izdavaštvo, piše Wall Street Journal.

Ostali bogati poslovni i tehnološki lideri koji su ulagali u medijske kompanije su osnivač Amazona Džef Bezos, koji je kupio Washington Post 2013., i suosnivač Salesforce-a Mark Beniof i njegova supruga Line Beniof, koji su kupili Time Magazine 2018. Te godine, tajlandski poslovni magnat Čatčaval Jiaravanon je kupio Fortune, a biotehnološki investitor Patrick Son-Šiong kupio je Los Angeles Times.

Bogatstvo Rasela, isti taj Forbes, procenjuje na 1,6 milijardi dolara. Napustio je koledž da bi osnovao kompaniju, a sa 25 godina postao je najmlađi ‘selfmade’ milijarder.

Forbes i dalje profitabilan

Forbes-ova matična kompanija, Integrated Whale Media Investments sa sedištem u Hong Kongu, zadržaće manjinski udeo u više od 100 godina starom izdavaču, koji je kako kažu upućeni, i dalje profitabilna.

„Forbes je nešto na šta sam se uvek gledao kao brend i kao medijsku imperiju“, rekao je Rasel.

Forbes se poslednjih godina sve više oslanja na mrežu saradnika. Takođe je diverzifikovao svoje poslovanje i sada ima medijsko poslovanje podržano oglasima, kao i grupu za događaje, pridruženu marketinšku jedinicu koja zarađuje novac kada čitaoci preduzimaju određene radnje ili kupuju, i deo koji licencira brend Forbes.

Rasel je rekao da planira da napravi novi odbor za Forbes koji će se sastojati od američkih stručnjaka za medije, tehnologiju i veštačku inteligenciju. Integrated Whale Media će zadržati jedno mesto u odboru zajedno sa zadržanim manjinskim udelom, a Stiv Forbs, koji je trenutno predsednik i glavni urednik Forbes medija, ostaće uključen u kompaniju.

Porodica Forbs je ustupila kontrolu nad kompanijom 2014. godine, kada je prodala većinski udeo kompaniji Integrated Whale Media. Trenutni proces prodaje počeo je nakon što je Forbes prošlog juna raskinuo ugovor o izlasku na berzu preko kompanije za kupovinu posebne namene.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde