’5 sati’: Omiljeno pravilo savremenih poslovnih idola

Tomas Korli, američki poslovni analitičar, objavio je pre više od 10 godina rezultate svog istraživanja sa ciljem da napravi pregled navika bogatih. Za pet godina, koliko je skupljao podatke, došao je do nekoliko važnih zaključaka, a koji se tiču stila života milionera i njihovih navika:

  • Većina ima zacrtane i zapisane ciljeve i svaki dan ih imaju ispred sebe (Potvrdilo 62% bogataša, 6% siromašnih)
  • Znaju šta treba da urade svakog dana; prave liste dnevnih zadataka (Potvrdilo 81% bogataša, 19% siromašnih)
  • Ne gledaju televiziju (Potvrdilo 67% bogataša, 23% siromašnih)
  • Čitaju, ali ne iz zabave (Potvrdilo 86% bogatih, 26% siromašnih)

Ova poslednja navika je posebno zanimljiva jer su je potvrdili bogataši u najvećem procentu.

Dakle, milioneri i milijarderi, po Korliju, čitaju. A, pošto im zabava nije pokretač, čitaju da bi se informisali i da bi učili.

Otkud vremena za čitanje?

Ako biste i danas istražili naviku bogatih da svakodnevno čitaju, dobili biste potvrdu od svih savremenih poslovnih idola. Bil Gejts, Džef Bezos, Opra Vinfri, Voren Bafet, Ilon Mask, Mark Kuban, Džek Ma i ostali aktuelni vanserijski biznismeni kad god imaju priliku ističu značaj čitanja.

Ovi poslovni heroji navode da mesečno pročitaju bar dve ili tri knjige i uz to, kad god imaju prazan hod, slušaju audio-knjige.

Odlično pitanje je kada pored gustog dnevnog rasporeda stižu da čitaju jer čitanje traži i povlačenje i osamu? Džek Ma kaže da uvek sa sobom ima knjigu i koristi svaku priliku dok čeka sastanke da pročita bar par strana. Bil Gejts namerno u toku dana ostavlja slobodno vreme za čitanje.

Pravilo ’5 sati’

Ovo pravilo je skovao Majkl Simons, biznismen i predavač. ’5 sati’ je zapravo sat čitanja dnevno, a sedmično je 5 (za 5 radnih dana). Bez obzira koliko bili zauzeti i pretrpani poslom, bogataši i biznismeni nalaze bar sat vremena da se posvete knjigama. To je minimum ispod koga ne idu i tako je tokom cele karijere.

Istražujući druge ugledne političare i bogataše, Simons je došao do Bendžamina Frenklina, američkog velikana, i njegove navike da ustane ranije ujutru kako bi čitao i pisao.

Ne samo čitanje

Cela priča sa pravilom ’5 sati’ ne završava se samo na čitanju knjiga i slušanju audio-knjiga. Postoje tri etape koje se mogu izvesti iz rituala čitanja, a koje su zajedničke svim uspešnim ljudima poslednjih decenija:

  • Samo čitanje, minimum sat dnevno, a većina kaže da su to zapravo dva do tri sata. Džo Ma je izjavio da je čitanje izuzetno važno jer „oni koji čitaju bolje poznaju strategiju i taktike konkurenata i drugih industrija“. Preporuka je početi sa 20 do 30 minuta dnevno.
  • Promišljanje. Pravilo ’5 sati’ podrazumeva i promišljanje. Većina biznismena vodi dnevnike gde upisuje svoja razmišljanja, nove ideje, komentare na pročitano.
  • Eksperiment. Primena pročitanog sadržaja je pravo blago. Ovo je i najbolji način da se uči. Vrednost svakog eksperimenta je postavljanje hipoteza i dolazak do činjenica iz prakse. Od izuzetne je vrednosti doći do povratne informacije ako pročitano primenite u realnom vremenu, u poslu. Iako se primenjena ideja pokaže kao neuspešna, nema sumnje da ste naučili važnu lekciju koja se teško zaboravlja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde