Banke u evrozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici

Banke u evrozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je studija Evropske centralne banke (ECB).

ECB je sproveo simulaciju u više od 1.600 banaka u evrozoni kako bi utvrdio kako bi se nosile s posledicama učestalih prirodnih katastrofa zbog klimatskih promena i s uvođenjem mera koje bi trebale smanjiti emisije štetnih gasova.

Simulacija je pokazala da bi izgledi za probleme u servisiranju bankarskih kredita porasli sedam odsto u sledećih 30 godina ako se ništa ne preduzme kako bi se ograničile klimatske promene.

Regije na jugu Evrope u tom bi slučaju verovatno bile više izložene riziku požara dok bi istočnoj i centralnoj Evropi pretila sve veća opasnost od poplava, napominje ECB, prenosi Seebiz.

Pritom su banke u zemljama poput Grčke, Kipra, Portugala, Španije i Malte znatno više izložene kompanijama kojima bi učestale prirodne katastrofe mogle prouzrokovati velike gubitke od onih u ostalim zemljama, ali i u poređenju s prosekom evrozone, utvrdio je ECB.

Većina je pak zemalja u podjednakoj meri izložena riziku negativnog uticaja mera smanjenja štetnih emisija na velike zagađivače.

Evropske su zemlje podjednako izložene tranzicijskom riziku kada se posmatraju kompanije u sličnoj poziciji … ali samo je nekoliko zemalja vrlo ranjivo na velike fizičke rizike„, zaključuje se u izveštaju ECB-a.

Kompanije kojima bi mere smanjenja emisije štetnih gasova mogle izazvati gubitke koncentrisane su u sektorima poput poljoprivrede, rudarstva, proizvodnje struje i gasa, vodosnabdevanja i zbrinjavanja otpada, pokazala je studija.

Autori studije zaključuju da su kratkoročni troškovi ‘zelene’ tranzicije gotovo zanemarljivi u poređenju s onima neobuzdanih klimatskih promena u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi.

Banke u evrozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s niskim nivoom kolateralne zaštite i u onima s učestalim prirodnim katastrofama, zaključak je studije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde