Bilo je pitanje vremena: Sprema se AI alat koji daje životne savete

Foto: Envato Elements / stockasso

Kako piše The New York Times (NYT), jedna od Google-ovih sektora za veštačku inteligenciju (AI) koristi generativnu AI za razvoj najmanje 21 različitog alata za životne savete, planiranje i podučavanje.

Sektor koji je za ovo nadležan zove se – DeepMind.

Vesti o razvoju alata dolaze nakon što su Google-ovi stručnjaci za sigurnost AI navodno predstavili direktorima u decembru slajd u kojem su rekli da bi korisnici koji koriste životne savete od AI alata, mogli da „ugroze svoje zdravlje i dobrobit“.

Google je navodno sklopio ugovor sa Scale AI, startapom vrednim 7,3 milijarde dolara koji je fokusiran na obuku i validaciju softvera AI, kako bi testirao alate. Više od 100 ljudi sa doktoratom radilo je na projektu, prema izvorima koji su govorili za list. Deo testiranja uključuje ispitivanje da li alati mogu ponuditi savete za odnose sa drugim ljudima ili pomoći korisnicima da odgovore na intimna pitanja.

Pomešana osećanja

Alati koje DeepMind navodno razvija nisu namenjeni za terapeutsku upotrebu, prema NYT, a Google-ov javno dostupan Bard chatbot pruža resurse za podršku mentalnom zdravlju samo kada se od njih traži terapeutski savet.

Deo onoga što pokreće ta ograničenja je kontroverza oko upotrebe AI u medicinskom ili terapeutskom kontekstu. U junu, Nacionalna asocijacija za poremećaje u ishrani je bila prinuđena da suspenduje svog četbota Tessa nakon što je dao savete o štetnim poremećajima u ishrani. I dok lekari i regulatori imaju “pomešana osećanja” oko toga da li će se AI pokazati korisnim u kratkoročnom kontekstu, postoji konsenzus da uvođenje AI alata za davanje saveta zahteva pažljivo razmišljanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde