Britanski dizajner čipova imao sjajan start na berzi

Foto: Envato Elements / molenira

Akcije britanskog dizajnera čipova Arm debitovale su u sredu na berzi. Izlazak ove kompanije na berzu najavljivao se mesecima i opravdao očekivanja.

Arm je postavio cenu od 51 dolar po akciji, procenjujući kompaniju na 54,5 milijardi dolara u sredu. Ali kako je trgovanje počelo u četvrtak ujutru, apetit investitora za inicijalnu javnu ponudu kompanije (IPO) povećao je cenu njene akcije za 10% na 56,10 dolara, procenjujući kompaniju na nešto ispod 60 milijardi dolara.

Kasnije je porastao za skoro 25%, završivši dan sa vrednošću od preko 65 milijardi dolara.

Kompanija – i investitori – očekuju da će se njena tehnologija proširiti na sisteme veštačke inteligencije (AI) u narednim godinama, i druge oblasti, uključujući računarstvo u oblaku i automobilsku industriju.

Uzbuđenje oko veštačke inteligencije već je izazvalo ogroman rast cena akcija drugih tehnoloških kompanija. Udeo u američkom proizvođaču čipova Nvidia je više nego utrostručen ove godine, a u maju je postao prvi proizvođač čipova čija je vrednost veća od milijardu dolara.

Nvidia je najavila planove za preuzimanje Arma 2020. godine, ali je dogovor propao usred regulatornog nadzora iz SAD, Velike Britanije i Kine.

Šta je Arm?

Osnovan u Kembridžu 1990. kao Advanced Risc Machines, Arm snabdeva proizvođače čipova sa dizajnom kola i dominantan je snabdevač na tržištu mobilnih telefona sa svojim strujnim kolama u 99% pametnih telefona. Japanska investiciona kompanija SoftBank kupila je Arm za 24 milijarde funti (32 milijarde dolara) 2016.

SoftBank je kupio Arm samo nekoliko nedelja nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije.

Arm je trebao da bude izlistan na berzi i u Londonu i SAD pre nego što ga je SoftBank kupio. Ali pod pritiskom britanske vlade, koja je snažno lobirala za listing u Londonu, SoftBank je u maju podnela zahtev za uvrštavanje kompanije samo u SAD.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde