„Češki Berluskoni“ kupio hrvatski Agronom

Hrvatska firma Agronom potpisala je kupoprodajni ugovor s predstavnicima Agrofert grupe, jedne od najvećih čeških kompanija, koja je u vlasništvu predsednika češke vlade Andreja Babiša.

Češka kompanija je preuzela 70% vlasništva u Agronomu, a trenutni većinski vlasnik Darko Aračić zadržao je preostalih 30% udela, piše Večernji list. 

Agronom je jedna od najvećih firmi koja deluje u hrvatskoj poljoprivredi, a trenutno zapošljava oko 350 radnika. 

Češki Agrofert je osnovan 1993. kao trgovinskoj preduzeće đubrivima i agrohemijskim proizvodima. Tokom godina grupa je rasla i trenutno uključuje više od 200 firmi koje rade u hemijskoj industriji, proizvodnji đubriva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. S konsolidiranim prometom od približno 6,3 milijarde evra Agrofert je jedna od najvećih kompanija u Češkoj, a važan investitor i u nizu drugih zemalja, posebno u Nemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Babiš, koji je i osnivač i predsednik stranke Akcija nezadovoljnih građana (ANO 2011), drugi je najbogatiji češki građanin, prema proceni Forbesa i Bloomberga. „Težak“ je 4,1 milijardu dolara, a kako uz Agrofert ima i uticajnu medijsku grupu MAFRA, nazivaju ga i „češkim Berluskonijem“. Evropski parlament nedavno je nadmoćnom većinom izglasao rezoluciju kojom se od Babiša zahteva da vrati subvencije koje je Agrofert dobio od EU. Višegodišnja revizija EK pokazala je, naime, kako je, uprkos tome što je kompaniju stavio u fondacije 2017., Babiš kao češki premijer i dalje kontrolisao poslovanje i isplatu subvencija. Odlučeno je da mora vratiti sva EU sredstva koja je dobio od 2017., ukupno 11 mil. evra. Ali na kraju neće vratiti ništa jer su sve isplate išle iz državnog budžeta Češke, koja ih od EU nije ni zatražila, iako je reč o poljoprivrednim potporama povezanim sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP). Senu na tu priču baca i činjenica da se Babiševa stranka u Češkoj zalaže za čak 85% „domaćih proizvoda“ na policama trgovina, a kako je teško prodati bilo kakvu hranu a da je ne proizvede Agrofert, osmišljena je čak i aplikacija „Bez Andreje“, koja Babiševim protivnicima omogućuje skeniranje robe čeških supermarketa kako bi proverili je li povezana s Agrofertom, piše Večernji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde