Čuvena sendvičara Subway prodaje sa za skoro 10 mlrd dolara

Foto: Subway

Investicioni fond Roark Capital se bliži dogovoru o kupovini lanca brze hrane sendvičare Subway za oko 9,6 milijardi dolara.

U licitaciji učestvuju još dve kompaniji, ali ponuda Roark Capitaj je najbliža pobedi. Kako piše Wall Street Journal, finalizacija dogovora očekuje se krajem nedelje.

Subway je poznat po svojim sendvičima dugačkim jedan metar, kao i po restoranima brze usluge, u vlasništvu je dve porodice osnivača više od pet decenija, a kupca traži od početka godine.

On je osmi po veličini lanac restorana u SAD, sa oko 37.000 restorana širom sveta.

Kako je Subway postao veliki?

Subway je postao jedan od najvećih svetskih lanaca restorana agresivnom gradnjom novih lokacija, ali je posrnuo u poslednjoj deceniji. Globalna prodaja lanca dostigla je vrhunac od 18 milijardi dolara 2012. godine. Nakon tog vrhunca, prodavnice su počele da se zatvoraju, a korisnici franšize su izašli iz sistema, dok su se novi rivali proširili.

Pokojni suosnivač Fred DeLuka vodio je lanac decenijama pre nego što mu je dijagnostikovana leukemija, a njegova sestra Suzan Greko preuzela je vođstvo kompanije 2015, da bi 2018. otišla u penziju 2018.

Džon Čidzi, prvi izvršni direktor lanca izvan osnivačke porodice Subway-a, radio je na tome da preokrene lanac otkako je preuzeo kormilo 2019. Očigledno nije uspeo.

Roark Capital, sa sedištem u Atlanti, nije strano ulaganje u restorane i hranu. Njegov portfolio uključuje dobavljače pereca Auntie Anne’s, lance sendviča Arby’s i Jimmy John’s, kao i brendove sladoleda Baskin-Robbins i Carvel.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde