Hrvatska: Niko ne kupuje jedno od najstarijih brodogradilišta na svetu

Foto: Envato Elements / nicgorski

Pulska Uljanik brodogradnja 1856 koja je u vlasništvu države Hrvatske, tone sve dublje u propast, piše HRT.

Propala je, naime, i druga javna aukcija za prodaju, jer se niko nije javio za kupovinu njenog većinskog paketa. Na tržištu je ponuđena po upola manjoj ceni od procenjene vrednosti, ali ni to nije bilo dovoljno, javlja hrvatski javni servis.

Jedini naručilac nekog posla u ovom brodogradilištu je trenutno iz Norveške, posle toga novih poslova nema jer nemaju novog vlasnika.

Država, sadašnji vlasnik, prodaje ih neuspešno već 13 meseci. Uprava je ljuta jer je država odbila ponudu od 20 miliona evra koliko je lani direktno nudio češki investitor.

Nakon toga Hrvatska je organizovala međunarodni tender, sa početnom cenom 100 hiljada evra višom od onoga što su nudili Česi. Propala je i prva i druga prodaja.  

Sledeći korak je treća javna aukcija, a cena tada može pasti na čak 1 evro.

Zato sindikat strahuje da gotovo 2 hiljade radnika Uljanika neisplaćene plaće nikada neće videti, jer vrednost brodogradilišta pada sa svakom novom aukcijom.

Uljanik je osnovan 1856.godine i spada u najstarija brodogradilišta na svetu. Kamen temeljac je položila austrijska carica Elizabeta, a dve godine nakon toga iz Pule je izašao prvi brod.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde