Da li će se proizvođaču Barbike isplatiti trenutni filmski hit?

Foto: Promo / JAAP BUITENDIJK/WARNER BROS.

Ključne tačke
  • Film o popularnoj Barbiki, samo nedelju dana od premijere zaradio je više od 356,3 miliona dolara na blagajnama bioskopa širom sveta.
  • Kompanija koja je proizvodi Mattel, iskoristila je više od stotinu partnerstava sa brendovima i intenzivan marketing, pozicionarala film kao kulturni događaj godine, ali nakon svega…da li će im se sve ovo isplatiti?
  • Inon Krojc, izvršni direktor kompanije Mattel, rekao je da će efekat filma doći do izražaja tek u narednom periodu.

Film o popularnoj Barbiki, samo nedelju dana od premijere zaradio je više od 356,3 miliona dolara na blagajnama bioskopa širom sveta.

Kompanija koja je proizvodi Mattel, iskoristila je više od stotinu partnerstava sa brendovima i intenzivan marketing, pozicionarala film kao kulturni događaj godine, ali nakon svega…da li će im se sve ovo isplatiti?

Prozivođač igračaka je saopštio da je prodaja u drugom kvartalu pala za 12% u odnosu na pre godinu dana. Treba napomenuti da se kvartal završio 30. juna, nedeljama pre izlaska filma. I pored toga, kompanija je zadržala svoje finansijske izglede za godinu.

Inon Krojc, izvršni direktor kompanije Mattel, rekao je u intervjuu za Wall Street Journal da će efekat filma doći do izražaja tek u narednom periodu. „Ovo nije samo jednokratno.“

Zna se da će kompanija verovatno zaraditi skromnu količinu novca od naknada za proizvodnju i licenciranje, ali „neće ništa pomeriti“ kad je rezultat u pitanju, smatraju analitičari.

Ono što ne idu u prilog kompaniji je i odlazak glavnog operativnog direktora Ričarda Diksona koji  odlazi u Gap. Dikson je pomogao u podmlađivanju brenda Barbi i predvodio je ponovno lansiranje lutke 2016. kako bi uključio više različitih tipova tela i tonova kože.

Mattel Univerzum

Ono što je ideja Mattel-a je da, kao i rivalski proizvođači igračaka Hasbro i Lego koji su sarađivali sa studijima na produkciji dugometražnih filmova u bioskopima, napravi nešto slično Marvelovom serijalu.

Ranije ovog meseca, Krojc je rekao za BBC da ima za cilj da stvori „Mattel-ov univerzum” koji će oponašati uspeh Marvela.

Mattel Films osnovan 2018. sada ima u pripremi još 14 filmova sa svojim brendovima, uključujući jedan o automobilima Hot Wheels-u, igrici Uno i ljubičastom dinosaurusu Barniju.

Prva Barbika lansirana je 1959.godine, i i dalje je Mattel-ov najprodavaniji brend, sa prihodom od više od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Pre Barbike, lutke su obično imale oblik beba, tako da su deca mogla da se igraju sa njima u ulozi “roditelja”. Međutim, Barbike su ohrabrivale decu da zamišljaju svoju budućnost kroz lutke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde