Da li su proizvodi L’Oreal-a za zapadno tržište isti kao i oni u Srbiji?

Ono što se poslednjih godina promenilo u kozmetičkoj industriji jeste prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju. To znači da mora da se smanji količina sirovina koje se koriste u proizvodnji, rekao je za Infobiz televizije N1, Žoel Tranšon, direktor kompanije L’Oreal za održivi razvoj za Evropu.

„Moramo da recikliramo, na primer,  u oblasti pakovanja. Znači, manje sirovina, njihovo recikliranje – to je zapravo promena načina razmišljanja“, pojašnjava Tranšon.

Čak 19 L’Oreal-ovih fabrika ima nultu emisiju ugljen dioksida. A to, prema rečima sagovornika Infobiza, u praksi podrazumeva potpuno transformisanje načina poslovanja.

„Važno je da se smanji i eliminiše emisija ugljen dioskida, ali je jedan od važnih ciljeva ušteda vode. Dakle istovremeno treba smanjiti emisiju ugljen dioksida i, na primer, u fabrikama reciklirati upotrebljenu vodu, koja se puno koristi u kozmetičkoj industriji“, kaže on za N1.

Menjamo pakovanja

L’Oréal je među prvih sto kompanija u svetu čije je poslovanje usklađeno sa ciljevima borbe protiv klimatskih promena. Do 2025. godine, sve L’Oreal lokacije će postići neutralnost ugljen-dioksida poboljšanjem energetske efikasnosti i korišćenjem 100 odsto obnovljive energije.

“Posle nulte emisije ugljen dioksida i recikliranja vode u fabrikama, sledeći korak su proizvodi. Treba da izbacimo na tržište održive proizvode, koji nemaju štetan uticaj na životnu sredinu. Na primer, menjamo pakovanja – promovišemo pakovanja koja se ne bacaju nego ponovo pune“, kaže Tranšon.

Cilj kompanije je, dodaje, da do 2030. godine 95 odsto sastojaka u proizvodima bude prirodno, bez sastojaka na bazi nafte.

Srbija i kvalitet proizvoda

Što se tiče Srbije, Tranšon kaže da su održivi proizvodi, smanjenje potrošnje energije i vode –‘broj jedan’ zadatak.  

Na konstataciju da potrošače u Srbiji brine podatak da neki proizvodi za ovo tržište nisu istog kvaliteta kao proizvodi za zapadno tržište, on je izričit:

„Princip Loreala je jednostavan – nema pregovaranja o kvalitetu, to se nikad ne dovodi u pitanje. To je apsolutni prioritet – kvalitet naših proizvoda je identičan bilo gde u svetu“, navodi on.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde