Desila se najveća korporativna transakcija ove godine

Foto: Envato Elements / wirestock

Exxon Mobil potpisao je sporazum vredan skoro 60 milijardi dolara za kupovinu Pioneer Natural Resources, najvećem spajanju u segment nafte i gasa u dve decenije.

Sporazum učvršćuje Exxon-ov status kao dominantnog igrača u američkoj industriji frackinga (posebnog načina bušenja zemljišta), sada sa centrom u zapadnom Teksasu, gde Pioneer ima više mesta za bušenje od skoro svih svojih rivala.

Ovo je najveći Exxon-ov posao od njegovog spajanja sa Mobilom od 75 milijardi dolara kasnih 1990-ih i najveća je korporativna transakcija do sada ove godine.

Exxon ovako pokazuje da i dalje tipuje na američku proizvodnju nafte, za koju veruje da će potražnja trajati decenijama.

Win-win za SAD

Izvršni direktor Exxon-a, Daren Vuds, rekao je da će sporazum povećati energetsku sigurnost SAD i koristiti potrošačima.

„To je win-win situacija za ovu zemlju“, rekao je Vuds.

Dok će SAD ostati jedan od najvećih svetskih proizvođača fosilnih goriva u doglednoj budućnosti, mnogi u industriji kažu da oni više neće moći da preplave tržište naftom kada cene porastu zbog pritiska investitora da se fokusiraju na prinose umesto na rast.

Ovo je takođe i važan posao za direktora Vudsa. Pod njegovim nadzorom, Exxon je 2020. pretrpeo svoj prvi godišnji gubitak u decenijama dok je pandemija poharala naftnu industriju.

Godine 2022, dok su cene nafte i gasa skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu, Exxon je skočio do rekordnog godišnjeg profita od 55,7 milijardi dolara, postavši četvrta najprosperitetnija američka kompanija koja se nalazi na berzi nakon Apple-a, Microsoft-a i Alphabet-a, piše Wall Street Journal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde