Digitalno sutra današnjeg bankarstva

Foto: Digital Day

Čak 95 odsto svih finansijskih transakcija u Addiku danas obavlja elektronskim putem i to primarno putem Addiko Mobile aplikacije

Budućnost digitalnog bankarstva pripada sinergiji modernih fintech rešenja i inovativnih AI sistema, ali uz njihovu efikasnu kombinaciji sa načinima poslovanja na koje smo tradicionalno navikli. Ovakav „phygital“ pristup koji istovremeno kombinuje brze digitalne servise sa uslugama koje se klijentima pružaju u ekspoziturama je način na koji će Addiko banka i u narednom periodu razvijati svoje poslovanje.

Upravo ovo je jedna od ključnih poruka koje je predsednik Izvršnog odbora Addiko banke Vojislav Lazarević izneo u svojoj prezentaciji pod nazivom „Digitalno sutra današnjeg bankarstva“ na ovogodišnjoj Digital Day konferenciji koja je održana u Beogradu.

Po njegovim rečima, trend rasta broja digitalnih bankarskih korisnika u Srbiji se nastavlja iz godine u godinu i u proseku iznosi više od 12 odsto. Najveće interesovanje za uslugama digitalnog bankarstva i dalje postoji među mlađim generacijama, čiji pripadnici u čak 80 odsto slučajeva koriste ove usluge, dok najmanje interesovanje za naprednim bankarskim rešenjima pokazuju pripadnici „baby boomers“ generacije.

„Brojna istraživanja, ali i naše iskustvo pokazuju da su generacije naših roditelja danas najmanje zainteresovane za digitalne usluge banaka i da svega 34 odsto ovih klijenata koristi usluge mobilnog i elektronskog bankarstva. Ipak, ovaj procenat nije mali i veoma je ohrabrujuć, budući da su klijenti ove generacije ipak navikli na tradicionalnije načine saradnje sa bankom, pa zbog toga i sa velikom zadrškom prelaze na elektronska plaćanja, online kredite ili digitalnu štednju“, istakao je Lazarević.

Govoreći o ključnim motivima zbog kojih se sve veći broj građana opredeljuje za digitalno bankarstvo, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke je naglasio da su brzina i jednostavnost plaćanja svakako ključni motiv i to za čak 43 odsto klijenata, dok više od 33 odsto njih kao glavni motiv navodi niže troškove.

„Uprkos sveopštoj digitalizaciji, ekspoziture i danas ostaju izuzetno važan deo našeg poslovanja. Brend, reputacija i tržišna vidljivost banaka direktno zavise od njihovog prisustva na terenu i oko toga nema dileme. Mnogi naši klijenti jednostavno i dalje žele da imaju banku u svojoj blizini. Upravo zbog toga, Addiko banka uporedo sa razvojem svog digitalnog pristupa, neguje i snažnu „phygital“ orijentaciju. To znači da nastavljamo da svojim klijentima intenzivno pružamo sve usluge i u našim ekspoziturama, pružajući im mogućnosti i alternative koje su njima važne. Takav kombinovani pristup je obeležje našeg poslovanja i u narednom periodu ćemo samo nastaviti sa njegovim daljim unapređenjima“, poručio je Lazarević.

Osvrćući se na trendove u korišćenju Addiko digitalnih rešenja, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke je naglasio da se čak 95 odsto svih finansijskih transakcija u Addiku danas obavlja elektronskim putem i to primarno putem Addiko Mobile aplikacije. Istovremeno, svakoga meseca više od 30 odsto zahteva za kredite Banka prima elektronskim putem i svoje povoljne pozajmice klijentima isplaćuje u roku od svega nekoliko minuta, potpuno automatizovano i digitalno.

„Budućnost bankarstva jeste u rešenjima koja se zasnivaju na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. To je sasvim očigledno. Naša banka aktivno radi na uvođenju takvih inovativnih sistema, koji će za nas svakako značiti kvalitetnije odluke, veću efikasnost i niže troškove, a za klijente mogućnost da mnogo brže i jednostavnije dobiju odgovor na svoj zahtev. U današnje vreme se veoma često postavlja pitanje da li će roboti i veštačka inteligencija zameniti ljude i ugasiti brojna radna mesta u svetu bankarstva. Moje mišljenje je da se to neće dogoditi.

Čovečanstvo je već prošlo kroz nekoliko industrijskih revolucija i ni jedna od njih nije dovela do smanjenja broja radnih mesta, već obratno. Verujem da će se bankarski stručnjaci u narednom periodu baviti mnogo kreativnijim delovima tog posla, dok će se rutinske operacije u potpunosti prebaciti na automatizovana rešenja. To samo znači da će veštačka inteligencija bankarstvo učiniti boljim, ali i da će bankarima omogućiti da se mnogo aktivnije bave razvojem i efikasnijim pružanjem usluga klijentima“, zaključio je Vojislav Lazarević.

Digitalni krediti i online štednja

Odgovarajući na pitanja prisutnih na Digital Day konferenciji, Lazarević je istakao da će brzina digitalnog razvoja bankarstva u Srbiji u velikoj meri i dalje zavisiti od regulative, ali i očekivanja koje klijenti imaju.

Zbog toga je, naglašava predsednik Izvršnog odbora Addiko banke, sasvim sigurno da će se i kod nas online kreditiranje najbrže razvijati, dok će klijenti kada je u pitanju štednji i dalje tražiti direktan kontakt sa bankarima i fizičko prisustvo banke na terenu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde