Direktor Unilevera nakon 37 godina odlazi iz ove kompanije

Kompanija Unilever objavila je da će njen izvršni direktor Alan Džoup podneti ostavku krajem sledeće godine.

Unilever koji u svom portfoliu ima brendove kao što su Dove sapun, Helmann majonez, Domestos izbeljivač i Marmite, saopštila je da je Džoup odlučio da se povuče.

Njegov odlazak krajem 2023. doći će nakon 37 godina koje je proveo u kompaniji sa sedištem u Londonu i pet koje je proveo na samom njenom vrhu. Tokom tih pet godina njegov glavni fokus bio je suočavanje sa posledicama pandemije koronavirusa, uključujući poremećaj globalnih lanaca snabdevanja i navika potrošnje.

„Kako se približavam svojoj petoj godini kao izvršni direktor i nakon više od 35 godina u Unileveru, verujem da je sada pravo vreme da odbor započne formalnu potragu za mojim naslednikom. Rast ostaje naš glavni prioritet, a u narednim kvartalima ostaću potpuno fokusiran na disciplinovano sprovođenje naše strategije i iskorištavanje svih prednosti naše nove organizacije,” napisao je Džoup u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima.

Akcije Unilevera su porasle za nešto više od 10% tokom njegove ‘vladavine’, a uspeo je i da objedini prethodno podeljenu strukturu kompanije u Londonu.  

Takođe je napravio ono što su neki investitori ocenili kao ‘strateški pogrešne korake’, posebno njegov pokušaj da za 50 milijardi funti u januaru preuzme GlaxoSmithKline.

Kasnije tog meseca, Džoup je najavio plan za prodaju poslovanja sa sporijim rastom i rast poslovanja Unilever-a na polju zdravlja, lepote i higijene kao i ‘klađenju’ na povećanje prosperiteta u ekonomijama u razvoju. Takođe je otpustio 1.500 menadžera i najavio reorganizaciju poslovanja koja bi mogla da olakša prodaju dela.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde